askabat-ta-orta-asya-da-sinir-kontrolu-semineri

Aşkabat’ta “Orta Asya’da Sınır Kontrolü” Semineri

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta “Orta Asya'da Sınır Kontrolü” konulu bölgesel seminer düzenlendi.

25 Şubat 2019 14:20

Avrupa Birliği'nin bölgedeki göç akışını yönetmeye yardımcı olan Orta Asya'daki sınır yönetimini destekleme programı BOMCA-9 delegasyonu, Aşkabat’ı ziyaret etti. Bu ziyaret çerçevesinde,  Orta Asya ülkelerinin gümrük, göç ve sınır hizmetleri temsilcilerine yönelik bölgesel bir seminer düzenlendi.

Seminere Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan gümrük ve sınır hizmetlerinin çalışanları ile Türkmenistan'ın göç, sınır ve gümrük hizmetlerinin temsilcileri katıldı.

Türkmenistan Göç İdaresi çalışanları, seminere katılımcı ülkelerin vatandaşları için sınır geçişi sistemlerini basitleştirmeyi amaçlayan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü  açık anahtarlar sistemi (ICAO- PKD)’nin bir parçası olarak Aşgabat Havaalanı’ndaki kontrol noktalarında kullanılan  teknolojiler hakkında uluslararası uzmanlara bilgi verdi.

Bu çerçevede, Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nda,  parmak izi ve retinal okuyucular ile E-gate elektronik kapı sistemi bulunuyor. ICAO-Public Key Directory sistemi, elektronik biyometrik pasaportların tanımlanmasını ve doğrulanmasını kolaylaştıran, merkezi bir dijital imza deposu na sahip bulunuyor. Bu sayede  kontrol noktalarındaki belirlemeler kolaylaşıyor  ve sınırdan daha hızlı ve daha güvenli geçiş sağlanıyor.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO- PKD) 'nin ABD, İsveç, Avustralya, Çin, Hindistan, Japonya, Bulgaristan, Macaristan, Lüksemburg, Norveç,  Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu 50'den fazla üyesi bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, Orta Asya'da Sınır Kontrolü,

Diğer Haberler