askabat-ta-uluslararasi-enerji-konferansi

Aşkabat’ta Uluslararası Enerji Konferansı

Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta "Enerji alanında sürdürülebilir işbirliği evrensel kalkınma için önemli bir koşuldur" temalı uluslararası enerji diplomasisi konferansı yapıldı.

03 Aralık 2020 13:14

Konferansa 32 ülkeden petrol ve gaz sektörünün önde gelen kurum ve şirket temsilcileri katılıyor. Katılımcılar arasında CNPC , PETRONAS , LUKOIL, SOCAR, Dragon Oil başta olmak üzere  70 şirket ve uluslararası kurluşlardan 220'den delege katılıyor.

Yüz yüze ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen konferans Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünün 25. yıldönümü etkinlikleri çervesinde düzenlendi.

Konferans katılımcılarına hitaben bir mesaj yayınlayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, enerji endüstrisinin ülke ekonomilerinin gelişmesi için öncelikli alanlardan biri olduğunu, doğalgaz rezervleri açısından dünyada dördüncü sırada yer alan Türkmenistan’ın, petrol ve gaz  sanayii sektörlerinin gelişmesine yönelik büyük ölçekli projeler uyguladığını belirtti. Türkmenistan'ın küresel enerji sistemine uyumlu bir şekilde entegrasyonu hedeflediğini ifade eden Berdimuhamedov, çok yönlü bir gaz boru hattı sisteminin oluşturulması ve Türkmen enerji kaynaklarının dünya pazarlarına gönderilmesi için güzergahların çeşitlendirilmesini, sektörün gelişmesi için çok  önemli bir husus olarak gördüklerini söyledi.

Mesajında Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan sınır ötesi doğalgaz boru hattının (TAPI) inşaatına da değinen Devlet Başkanı, ''Bu büyük ölçekli projenin uygulanması, yalnızca katılımcı devletlerin ekonomik potansiyelini güçlendirmekle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda  diğer ülkelerinin kalkınması üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olacaktır.” dedi.

Uluslararası boru hatlarının güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamadaki rolünün ele alındığı konferansta Uluslararası Gaz Birliği Genel Sekreteri Luis Bertrand Rafecas, koronavirüs salgını sonrasında doğalgaz kullanımınındaki değişime dikkat çekti. Global Gaz Merkezi İcra Direktörü Valerie Ducros da sürdürülebilir enerji alanında mavi yakıtın önemine dikkat çekti.

Enerji sahalarının geliştirilmesinde  uluslararası sınır ötesi ortaklık deneyimlerinin de paylaşıldığı konfernasta kalkınma ve istikrarın sağlanmasında kredi ve finans kuruluşlarının rolüne de değinildi.

Diğer Haberler