askabat-ta-yapilan-7-recca-konferansi-sona-erdi

Aşkabat’ta Yapılan 7. RECCA Konferansı Sona Erdi

RECCA’nın 7. Bakanlar Toplantısı’nda Türkiye’yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız temsil etti.

22 Kasım 2017 12:43

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov’un ev sahipliğinde

Aşkabat’ta yapılan RECCA bakanlar toplantısına; Afganistan adına Devlet Başkan Yardımcısı Server Daniş ve Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani katıldı. Türkmen bakan Raşit Meredov açılış konuşmasında, bölgedeki projelere uluslararası toplumun vereceği siyasi ve  ekonomik yardımların Afganistan’ın kalkınmasında yeni ufuklar açacağını, ülkenin geleceğinin söz konusu projelere verilecek desteğe ve katılıma bağlı olduğunu söyledi.​

7. RECAA toplantısında Türkiye’yi,  Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız temsil etti.

 “Afganistan İçin Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı” RECCA’nın  7. toplantısının ilk gününde karma iş forumu düzenlendi. Forum programının gündeminde, çeşitli ülkelerden gelen iş kadınları buluşması vardı. Ayrıca Afganistan’ın ve katılımcı ülkelerin ticaret ve sanayi ürünlerinin tanıtımına imkan sağlamak amacıyla Aşkabat’ta bir de fuar açıldı. Konferansın devam ettiği iki gün boyunca fuar açık kaldı.

İkinci gün RECCA 7.Bakanlar Konferansı yapıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani moderatörlüğünde devam eden konferansta katılımcı ülke temsilcileri, Afganistan’ın kalkınması ve ekonomik istikrarı adına yaptıkları katkı ve önerilerini paylaştılar. RECCA  7. Bakanlar Toplantısı kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin taraf olduğu “Lapis Lazuli Ulaştırma Koridoru Anlaşması” imzalandı. Bölgesel ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen ve adını Afganistan’ın ihraç ettiği kıymetli taşlardan alan anlaşma ile Afganistan’dan başlayarak Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve kültürel bağlantıyı genişletme amaçlanıyor. Anlaşmayı Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız imzaladı.

Büyükelçi Yıldız, Bakanlar Konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bölgesel bağlantı projelerine verdiği önemi vurguladı ve “Afganistan’a bugüne kadar yaptığımız yardımları, bundan sonra da farklı projelerle sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Afganistan’a yardımcı olacak ulaşım bağlantı koridorlarının önemine değinen Yıldız, kısa süre önce açılan  “Bakü-Tiflis-Kars” demiryolunun Afganistan ve bölge için de önemli olduğuna  dikkat çekti.

Büyükelçi Yıldız, “hattın verimli ve amaca yönelik kullanılabilmesi için, bölge ülkelerinin kendi bağlantı altyapılarını ve hazırlıklarını tamamlamaları gereklidir” dedi.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye’nin Afganistan’a yaptığı kalkınma yardımı ve insani yardımların yanında; oradaki Türk askeri varlığının Afgan makamları istediği sürece kalacağını vurguladı ve “Afganistan için çok önemli olan Kabil havaalanını, 2017 sonrasında da işletmeye devam edeceğiz” dedi.

7.RECCA Bakanlar Konferansı sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde; konferans katılımcılarının sorumlu ve yapıcı yaklaşımına vurgu yapıldı. Açıklamada, “Afganistan için İşbirliği ve hedefler konusunda, RECCA  katılımcı ülkeleri  ve uluslararası örgütler, ortak bir yaklaşım ve anlayış birliği içindedir” denildi.

Türkiye’nin de taraf olduğu “Lapis-Lazuli Ulaştırma Koridoru Anlaşması”na da değinilen sonuç bildirgesinde, “Söz konusu ulaşım koridoru, Orta ve Güney Asya ile Hazar ve Karadeniz havzasının, Akdeniz ve Avrupa bölgesini de içeren geniş coğrafyaya ulaşmasını sağlayacak ve ekonomik işbirliğini güçlendirecektir” denildi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rabbani de, “bu rota; Afganistan’ı, Avrupa ve diğer dost ülkelerle bağlamasının yanında, ülkeleri ve halkları birbirine daha yakın hale getirecektir” dedi. RECCA 7 organizasyonu için Türkmenistan hükümetine teşekkür eden Rabbani; katılımcı ülkelerin RECCA sürecindeki öncelikleri uygulamaya devam etmelerinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, Recca,

Diğer Haberler