askabatda-28-enerji-sarti-konferansi

Aşkabat'da 28. Enerji Şartı Konferansı

28-29 Kasım'da Aşkabat'da yapılacak konferansın konusunun “Transit Protokolü” olması bekleniyor.

27 Kasım 2017 12:04

Enerji Şartı Anlaşmas’nın en üst organı olan Enerji Şartı Konferansı’nın 28. Genel Kurul Toplantısı, Türkmenistan’ın  dönem  başkanlığı  ve  ev sahipliğinde, 28-29 Kasım 2017 tarihlerinde Aşkabat’ta yapılacak.

27. Enerji Şartı Konferansı Genel Kurulunda, Konferansın 2017 dönem başkanı seçilen Türkmenistan’da;  dönem içinde gerçekleştirilecek bir dizi etkinlik planı hazırlanmış ve yıl içinde çeşitli forum ve eğitim çalışmaları yapılmıştı. 30-31 Mayıs 2017 tarihlerinde Aşkabat’ta, Enerji Şartı Genel Sekreterliği işbirliği ile  “Uluslararası Enerji Şartı Forumu” yapılmış;  enerjinin uluslararası transit iletiminin, güvenlik ve süreklilik açısından önemine dikkat çekmek ve bu konudaki uluslararası çabaları teşvik etmek amacıyla,  forumun ana başlığı “Enerji Kaynaklarının Transit İletimi Çok Taraflı Çerçeve Anlaşmasına Doğru” olarak belirlenmişti.

28.Enerji Şartı Konferansı’nın ana konusunun da “Transit Protokolü” olması bekleniyor. Ancak özellikle Rusya’nın halen anlaşmayı onaylamamış olması dolayısıyla, Taransit Protokolü konusunda bir sonuç alınması da öngörülmüyor. Rusya’nın anlaşmayı onaylama işlemlerini ağırdan almasının en önemli nedeni, Rusya’nın en büyük doğal gaz şirketi olan Gazprom’un muhalefeti olarak gösteriliyor. Gazprom, Enerji Şartı Anlaşması (ECT)’nin transitle ilgili 7. maddesi nedeniyle, kendi gaz boru hattı ağını, diğer Orta Asya ülkelerine kullandırmak zorunda kalacağını düşünüyor. Transite ilişkin daha detaylı bir mevzuat oluşturmak amacıyla müzakereleri sürmekte olan Transit Protokolü yapılmasına karar verilmesinin temelinde de bu olgu bulunuyor.

Enerji Şartı Anlaşması

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke ve Avrupa Birliği tarafından 17 Aralık 1994’te Lizbon’da imzalanan Enerji Şartı Anlaşması; Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Orta Asya ülkeleri ile Avrupa ve OECD ülkelerini bir araya getiren ilk anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Enerji Şartı Anlaşması ile; enerjinin üretimi, çevrimi, depolanması, dağıtımı, iletimi ve kullanımında verimliliğin en yüksek seviyeye ulaştırılması; arz, dağıtım ve iletim konusunda güvenliğin güçlendirilmesi, çevresel sorunların en aza indirilmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Enerji, Enerji Şartı Konferansı, Enerji Şartı Anlaşması, Gazprom, Rusya,

Diğer Haberler