askabatta-hali-bayrami-kutlamalari

Aşkabat'ta Halı Bayramı Kutlamaları

Türkmen Halı Müzesi'nde farklı dönemlere ait 2 bin civarında halı bulunuyor.

29 Mayıs 2017 14:40

Türkmenistan’ın At Bayramı'ndan sonra en meşhur bayramı Halı Bayramı...

Ünlü Türkmen halıları,  bu özel gün dolayısıyla sergide yer aldı. 2 bin civarındaki halılar göz kamaştırdı. 

Aşkabat’taki kutlamalar, Türkmen Halı Müzesinde düzenlenen “Güzelliğin Sembolü- Türkmen Halısı” adlı serginin açılışı ile başladı. 

Sergide, Türkmen halıcılar tarafından üretilen ipek ve yün halılar, geleneksel ve modern halı dokumacılığında kullanılan ekipmanlar, halı aksesuarları, iplik boyamasında kullanılan doğal ürünler ile halı dokuma kültürü ziyaretçilere tanıtıldı.

Türkmenistan Milli Halı Müzesinde;  farklı dönemlere ait, değişik ebat,renk ve motiflerde  2 bin civarında halı bulunuyor.

1992 yılından bu yana her yıl kutlanan Halı Bayramı, yalnız Aşkabat’ta değil; ülkenin tüm önemli merkezlerinde kutlanıyor. 

Bayram dolayısıyla,  vilayetlerde halı sergileri açılıyor ve halk konserleri düzenleniyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da Halı Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı ve “Türkmen halısındaki  desenler  ve desenlerdeki renklerin ahengi, Türkmenlerin ruh dünyasının zenginliğini yansıtmaktadır.” dedi.  Mesajında  halı dokuma sanatının, Türkmenlerin dünya kültür hazinesi yaptığı eşsiz bir katkı olduğunu ifade eden Türkmen lider, konuya verdikleri önemi vurgulamak için; Türkmenistan bayrağını süsleyen  5 ayrı halı motifine dikkat çekti.

Devletin ve Türkmen halkının  konuya  “kültür varlığı” olarak bakması  ve  sahip çıkması, hem geleneksel yöntem ve desenlerle halı dokumayı hem de geleneksel birikimden yararlanarak modern imkanlarla yapılan halı üretimini  teşvik ediyor.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmen Halı Bayramı, Türkmen Halısı,

Diğer Haberler