askabatta-hazar-denizinin-hukuki-statusu-gorusmeleri

Aşkabat'ta Hazar Denizi'nin Hukuki Statüsü Görüşmeleri

Hazar'a komşu ülkeler "Hazar'ın Hukuki Statüsü Anlaşması" taslak çalışmaları için Aşkabat'ta biraraya geldi.

02 Haziran 2017 15:49

Hazar’a komşu ülkeler; Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve İran  dışişleri bakan yardımcıları, "Hazar’ın Hukuki Statüsü Anlaşma Taslağı" çalışmaları için Aşkabat’ta bir araya geldi.

Söz konusu toplantı, ilgili ülkeler arasında Hazar’ın hukuki statüsü konusuna özel 49. Toplantı…

Aşkabat’ta yapılan görüşmelerde taraflar, kendi ülkeleri açısından mutabık olunan konuları, çekinceleri ve beklentilerini ifade ettiler. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre; toplantıya katılan Dışişleri Bakan Yardımcıları,anlaşma taslağının bazı hükümleri üzerinde uzlaşma sağladı ve yapılan öneri ve yorumları dikkate alarak taslak üzerinde çalışmaya devam etmeyi kararlaştırdı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Hazar’a kıyıdaş ülkeler Rusya, Kazakistan,Türkmenistan, Azerbaycan ve İran, Hazar’ın statüsünün belirlenmesi için müzakerelere başladı. Konuyla ilgili olarak, ilki 2002’de Aşkabat’ta olmak üzere, 2007’de Tahran, 2010’da Bakü ve son olarak 2014’te Astrahan’da Devlet Başkanları düzeyinde toplam dört zirve toplantısı yapılmıştı.

2014 - Astrahan zirvesinde, Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından, Hazar Denizi'nde  işbirliği konularını içeren bir anlaşma taslağı sunulmuş ve taslak üzerinde çalışma kararı alınmıştı. Söz konusu anlaşma taslağı, Hazar Denizi'nin doğal kaynaklarından yararlanma da dahil olmak üzere;  komşu ülkeler arasında enerji, sanayi ve Hazar bölgesi transit ulaşım konularını kapsayan bir dizi düzenlemeyi içeriyor.

Anahtar Kelimeler: Hazar Denizi, Aşkabat, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan, İran, Hazar'a Komşu Ülkeler,

Diğer Haberler