askabatta-uluslararasi-enerji-zirvesi-forumu

Aşkabat'ta Uluslararası Enerji Zirvesi Forumu

Enerji kaynaklarının dünya piyasalarına güvenli olarak ulaştırılmasına ilişkin konular, Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Enerji Forumunda tartışıldı.

31 Mayıs 2017 12:16

Enerji kaynaklarının dünya piyasalarına güvenli olarak ulaştırılmasına ilişkin konular, Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Enerji Forumunda tartışıldı.

Enerji Kaynaklarının Transit Geçişine İlişkin Çok Taraflı Çerçeve Anlaşmasına Doğru” başlığı ile gerçekleştirilen forum, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Maksat Babayev ve Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak’ın  konuşmaları ile başladı.

Konferansa Enerji Şartı Anlaşmasına taraf ülkelerden  yetkililer, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve enerji konusunda çalışan uzmanlar konuşmacı olarak katıldı. Üretici ülkeler, transit ülkeler ve enerji tüketicileri arasındaki etkileşim ve koordinasyon ihtiyacının önemine dikkat çeken konuşmacılar; Türkmenistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen forumun, işbirliği çabalarına  önemli katkı sağlayacağını vurguladılar.

Avrupa Komisyonu Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç’de video konferans ile foruma katıldı. Sefkoviç, bu yılın Şubat ayında Avrupa Birliği - Azerbaycan – Türkiye – Türkmenistan’ın katılımıyla  Bakü'de  yapılan toplantının, Hazar gazının Avrupa’ ya taşınması konusunda umut verici olduğunu  söyledi.

Forumda , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcisi Transit Boru Hatları Başkanı Reha Aykul Muratoğlu’da  bir sunum yaptı. Muratoğlu, enerjiyi üreten ülkelerle ana alıcı konumundaki Avrupa kıtası arasında Türkiye’nin; hem ekonomik hem de güvenli bir transit merkezi olduğunu, bu konuda gerekli irade ve altyapıya sahip bulunduğunu vurguladı.

Enerji Şartının  2017 dönem başkanlığını Türkmenistan yapıyor. Bu kapsamda Enerji Şartı Anlaşmasının ana organı olan  “Enerji Şartı Konferansı” da 28- 29 Kasım 2017 tarihlerinde Aşkabat’ta toplanacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Enerji,

Diğer Haberler