astanada-transavrasya-2017-konferansi

Astana'da Transavrasya 2017 Konferansı

Konferansta konuşan Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek,"Hedef, Çin ve Avrupa arasında önemli taşımacılardan biri olmak olmak"

02 Kasım 2017 15:17

10. Uluslararası Taşımacılık ve Transit Potansiyeli TransAvrasya 2017 Konferansı Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşti.

Konferansta konuşan Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek,"Hedef, Çin ve Avrupa arasında önemli taşımacılardan biri olmak olmak" dedi. 

"Yeni Avrasya: Avrasya Kıtalararası Rotalarında Taşımacılık ve Lojistik Sistemlerinin Gelişimi" temalı 10. Uluslararası Taşımacılık ve Transit Potansiyeli TransAvrasya 2017 Konferansı, Astana'da yapıldı.

Milli taşımacılık altyapısını geliştirme, Avrasya bölgesinde kıtalararası taşımacılık koridorları ve transit taşımacılık sisteminin etkin çalışması konularının ele alındığı konferansa, Kazakistan Yatırım ve Kalkanma Bakanı Jenis Kasımbek ve 40'tan fazla ülkeden 300'e yakın temsilci katıldı.

Konferansta konuşan Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, taşımacılık ve lojistik alanında altyapının iyileştirilmesiyle ticaretin arttığını belirti.

Jenis Kasımbek  "Kazakistan son dönemde Asya ve Avrupa arasında önemli bir güzergah olmaya başladı. Son yıllarda ülke politikası gereği taşımacılık altyapısına 26 milyar dolarlık yatırım yaptık. Taşımacılık alanında altyapı iyileştirmeleri ticaretin ciddi oranda artmasını sağlıyor. Geçen yıl Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi 69 milyar dolar, Çin ile AB arasındaki ticaret hacmi de 550 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birkaç gün önce Azerbaycan’da Bakü-Tiflis-Kars demiryolun resmi açılış töreni vardı ve ülke olarak bizde bu heyecana katıldık. Ülkemiz için bu demir yolu güzergahının faaliyete geçmesi çok önemli bir gelişme. Bakü -Tiflis –Kars transit koridorunun tamamlanması Türkiye - Güney Avrupa yönünde ciddi bir mal akışı için önemli fırsatlar sağlayacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre 2020 yılına kadar Çin'den Avrupa'ya yapılan transit geçişten ülke olarak 5 milyar dolar kazanacağız." dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov da İpek Yolu güzergahındaki en önemli geçiş noktası olan Trans Hazar Koridoru'nun potansiyelinin artırılmasının bölgede ekonomik kalkınmayı sağlayacağını belirterek, "Asya ile Avrupa arasında her geçen gün gelişen ticaretten kar elde edebiliriz." diye konuştu.

Konferansa Türkiye adına katılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ise bölgedeki taşımacılık koridorlarının ticari açıdan etkin ve uygun olması için çalıştıklarını, bunun için demir yolu ve kara yolu hatlarının artırılmasının gerektiğini söyledi. 
 

Anahtar Kelimeler: Transavrasya 2017, Kazakistan, Astana, Lojistik, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu,

Diğer Haberler