asyanin-ortak-lezzeti-samsa

Asya'nın ortak lezzeti: "Samsa"

Bir börek çeşidi olan samsa, Asya'daki pekçok ülkenin en popüler yemekleri arasında...

25 Temmuz 2022 14:06

Hindistan'dan Kazakistan'a, Özbekistan'dan Nepal'e kadar geniş bir coğrafyada yaygın olarak yapılan samsanın, küçük farklılıklarla Asya ülkelerinden Afrika ve güney Avrupa ülkelerine taşındığı biliniyor.

Börek, Özbekistan, Kazakistan gibi ülkelerde tandırlarda, bazı ülkelerde ise yağda kızartılarak hazırlanıyor.

Yol üstü atıştırmalık olarak insanların rağbet ettiği samsa, yol kenarlarındaki tezgahlarda satılmasından lüks restoranlarda müşterilerine sunulmasına kadar her kesime hitap ediyor.

Hem lezzetli hem de uygun fiyatlı olması dolayısıyla tercih edilen böreğin, iç dolgusuna göre farklı çeşitleri bulunuyor.

Orta Asya ülkelerinde samsa, 1 gün bekletilen hamura; içerisinde et, soğan ve kuyruk yağından oluşan iç harç eklenerek yapılıyor.

Hazırlanan et dolgulu hamurlar, özel hazırlanan tandırların iç duvarına yapıştırılıyor.

Samsa, Orta Asya'nın "en eski fast food" yiyeceği olarak da anılıyor.

 

Diğer Haberler