avrasya-39-dan-kisa-kisa

Avrasya'dan Kısa Kısa

TBMM Başkanı Cemil Çicek Moğolistan'da...

25 Haziran 2014 13:29

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK MOĞOLİSTAN'DA
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Moğolistan'daki temaslarının ikinci gününde TİKA'nın bölgedeki faaliyetlerini inceledi.
Moğolistan'daki resmi temaslarını tamamlayan Cemil Çiçek, TİKA'nın yaptığı Moğolistan Parlamentosu Basın Merkezi ve e-kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.
 Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet daha sonra Tonyukuk yazıtına gitti.
Cemil Çiçek, bölgede TİKA tarafından yürütülen yol yapım çalışmalarına yönelik projeleri de inceledi.

KIRIM'DA MEDRESE BASKINI
Rusya Federal Güvenlik Servisi Kırım'da  medrese bastı.
Medresenin müdürü göz altına alınırken  aynı köyde bulunan bir kaç evde daha arama yapıldı.

Kırım Tatarları yaşanan bu olaylarla birlikte kendilerine yönelik  baskı ve ayrımcılığın arttığını iddia ediyor. 

Kırım’ın Bulğanak köyünde bulunan medrese silahlı ve  üniformalı kişilerin baskınına uğradı. Camları kırarak  içeri giren silahlı kişiler, 13 çocuğun eğitim gördüğü medresede   5 saat  arama yaptı.Silahla kişiler medresedeki birkaç bilgisayara el koydu .

Aynı saatlerde medrese müdürü Ayder Osmanov’un evinde de arama yapıldı.Arama esnasında mederesede bulunan 13 öğrenci de korku dolu anlar yaşadı.
Silahlı kişiler öğrencilerin cep telefonlarına da el koydu. Çocuklarıyla irtibat sağlayamayan anne babalar saatlerce endişe içinde bekledi.

Kırım Müftülüğünden yapılan açıklamada silahlı kişilerin kendilerini Rusya Federal Güvenlik Servisi elemanları olarak tanıttıkları bildirildi.
Yaklaşık 30 kişilik grup baskına ilişkin gerekçe belirtmedi.Baskın medreseyle sınırlı kalmadı. Aralarında üniformalıların da bulunduğu 20 kişilik silahlı bir grup da Bulğanak köyünde bir Kırım Tatarının evine baskın düzenledi.
Grup, 3 çocuk bulunan evin kapısını kırarak, uzun süre arama yaptı.

Rusya yetkilileri ve Kırım yönetimi, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Kırımoğlu’nu, Kırım Müftüsü Emirali Ablayev’i, Kırım Müslümanlarının en etkili dini ve milli kuruluşlarını aşırılıkçılıkla suçluyor.

RUSYA'DAN GERİ ADIM
Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in isteği üzerine, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunulmasına imkan veren tezkereyi iptal etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz Mart ayında, Parlamento'dan sadece Kırım'a değil, bütün Ukrayna topraklarına, Rus askeri gönderebilme yetkisi almış; batı ülkelerinin geri çekilme çağrılarına karşın bölgedeki askeri kontrolünü sıkılaştırmıştı.

Federasyon Konseyi, tezkereyi "153 kabule karşı 1 ret" oyuyla iptal etti.

NATO'DAN RUSYA'YA MESAJ
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen,  Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair şu ana kadar herhangi bir işaret görmediklerini kaydetti.

Rasmussen, Gürcistan'ın İttifak'a üyeliğine karşı çıkan Moskova yönetimine "3'üncü bir ülkenin aday ülkeler üzerinde veto hakkı olmadığı" mesajını gönderdi.
Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının'da konuşan Rasmussen,  İttifak'ın açık kapı politikasının masaya yatırıldığını kaydetti.

Nato'ya katılmak isteyen 4 ülkenin durumlarının konuşulduğunu kaydeden Rasmussen, "İttifak'ın kapısı açık kalmaya devam edecektir" dedi.

Rasmussen, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğine engel olmaya çalışan Moskova yönetimine ise "3'üncü bir ülkenin adaylar üzerinde veto hakkı olmadığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'daki saldırgan tavrı nedeniyle ikili ilişkileri askıya aldıklarını hatırlatan Rasmussen, "Moskova'nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğine yönelik şimdiye kadar bir işaret görmedik" dedi.

NATO Dışişleri bakanlarının, Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli destek kapsamında yeni bir paket üzerinde anlaşmaları ve yeni bir fon oluşturulması bekleniyor.

Batı yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Putin’in bu adımı, Ukrayna’daki barış sürecine destek olarak görülüyor.

Ukrayna'da da ateşkese rağmen gerginlik sürüyor.

27 Haziran'a kadar sürecek olan ateşkes daha bitmeden Rusya yanlıları, Ukrayna’nın doğusundaki Slavyansk kenti yakınlarında dokuz askeri personel ve yük taşıyan bir Ukrayna helikopterini düşürdü.

Helikopterin roketatarla düşürüldüğünü doğrulayan Ukrayna ordusu, araçta üçü pilot dokuz kişinin bulunduğunu açıkladı.

Slavyansk kentinin kontrolü Nisan’dan beri ayrılıkçıların elinde.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yalnız ateşkesin çözüm olmadığını, sorunların kaynağının tartışılması gerektiğini belirterek, ülkenin doğusundaki Rusça konuşan azınlığın haklarının korunması gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca, Rusya yanlılarını korumak için bölgeye asker gönderme kararından vazgeçseler de, bu azınlığın çıkarlarını korumaktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti.












Anahtar Kelimeler: TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Moğolistan, Tika, Rusya, Kırım, Medrese, Nato, Rasmussen,

Diğer Haberler