avrasya-ekonomi-birliginin-en-yogun-nufusa-sahip-sehri-biskek-oldu

Avrasya Ekonomi Birliği'nin en yoğun nüfusa sahip şehri Bişkek oldu

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, Avrasya Ekonomi Birliği üyesi ülkelerin şehirleri arasında en yoğun nüfuslu şehir oldu.

15 Ocak 2024 15:45

Avrasya Ekonomi Komisyonu, her iki yılda bir yayınladığı "Sayılarla Avrasya Ekonomi Birliği Raporu"nu paylaştı. Birlik üyesi ülkelerdeki nüfus hareketliliği, nüfus sayısı ve göç gibi temel demografik istatistiklerin yer aldığı raporda, 1 milyondan fazla nüfusa sahip şehirlerdeki nüfus yoğunluğu karşılaştırıldı.

Raporda, Bişkek’in, Avrasya Ekonomi Birliği üyesi ülkelerin şehirleri arasında nüfusu en yoğun şehir olduğunu gösteren bilgilere yer verildi. Buna göre, Bişkek’te 1 kilometre karelik alana 6 bin 806 kişi düşüyor. Bişkek’in ardından sırasıyla Minsk ve Moskova, Avrasya Ekonomi Birliği'nin en yoğun nüfusa sahip şehirleri oldu. Minsk’te bir kilometrelik alanda 5 bin 637, Moskova’da ise, 5 bin 115 kişi yaşıyor. 

1 milyon 145 binlik nüfusa sahip Bişkek’in Avrasya Ekonomi Birliği içerisinde nüfusun en yoğun olduğu şehir olmasında iç göçün etkisi büyük oldu. Bağımsızlığın kazanıldığı 90’lı yıllarda 600 bin civarında olan Bişkek nüfusu, göç alımı sonucunda 30 yılda iki kat arttı. Bişkek nüfusunun artmasında ve ülke nüfusunun yüzde 16,3’üne ulaşmasında başkentteki doğum oranının da payı büyük oldu.

Bu yıl Bişkek’in hem nüfus hem de yüz ölçümü olarak büyümesi bekleniyor. Bişkek Belediyesi, 2024’te Çüy ilinin Alamidin ve Sokuluk ilçelerine bağlı 7 bölgenin başkente dahil edileceğini ve 13 bin hektar olan yüz ölçümünün 37,8 bine çıkacağını açıkladı. 

Anahtar Kelimeler: bişkek, kırgızistan, nüfus, avrasya ekonomi birliği,

Diğer Haberler