avrupa-birligi-turkmenistan-da-ofis-acacak

Avrupa Birliği Türkmenistan’da Ofis açacak

Türkmenistan’da “ Avrupa Birliği Ofisi” açılması hakkında anlaşma Aşkabat’ta imzalandı.

08 Temmuz 2019 14:55

Türkmenistan’ı ziyaret eden, Avrupa Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, anlaşma öncesi, müzakerelerde bulundu.

Görüşmelerde,  bölgesel işbirliği, sosyo-ekonomik gelişme, enerji güvenliği, uygun yatırım ortamı yaratılması ve çevresel sorunların çözümü ele alındı. Taraflar  ayrıca, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattının (TAPI) inşası dahil, ulaştırma sistemlerinin geliştirilmesi ve bölgesel enerji altyapısı alanındaki önemli projeleri gözden geçirdi ve ortak stratejik hedeflerin uygulanmasına yönelik taahhütlerde bulundu.

Görüşmelerin ardından, diplomatik temsilciler, yerli ve yabancı basın temsilcileri ve davetlilerin hazır bulunduğu imza törenine geçildi. Burada bir konuşma yapan Federica Mogherini, “Bundan sonra AB’nin Türkmenistan ile ilişkilerinin daha verimli bir şekilde gelişeceğinden eminim” dedi.  Müzakereler sırasında, ikili işbirliğinin tüm alanlarını ele aldıklarını belirten Yüksek Temsilci, bu anlaşmanın, sadece Türkmenistan’da tam diplomatik statüde olma kararı nedeniyle değil, aynı zamanda AB üye ülkeleri tarafından onaylanan Orta Asya'daki yeni AB stratejisinin uygulanması için de özellikle önemli olduğunu vurguladı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov da  konuşmasında, bugün imzalanan belgenin, Avrupa Birliği ile Türkmenistan arasında yeni bir düzeyde diplomatik işbirliği için geniş bir alan açtığını belirterek, söz konusu anlaşmayı Türkmenistan ile Avrupa Birliği arasındaki etkili diyalogda çok önemli yeni bir aşamanın başlangıcı olarak gördüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından “Türkmenistan Hükümeti ile Avrupa Birliği arasında Türkmenistan Delegasyonunun kurulması, imtiyazları ve dokunulmazlıklarına dair anlaşma” imzalandı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Avrupa Birliği Ofisi, Aşkabat,

Diğer Haberler