azerbaycan-39-da-bir-koyden-uc-sehit

Azerbaycan'da Bir Köyden Üç Şehit

Azerbaycan'ın Bilesuvar iline bağlı Nerimankend köyü, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde çıkan çatışmalarda üç şehit verdi.

06 Ağustos 2014 14:05

Azerbaycan'ın Bilesuvar iline bağlı Nerimankend köyü, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde çıkan çatışmalarda üç şehit verdi.

Ermenistan -Azerbaycan cephe hattının Ağdam, Terter ve Ağdere bölgelerinde, Azerbaycan mevzilerine yaklaşmaya çalışan Ermeni keşif ve sabotaj birlikleri ile Azeri ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonrasında Ermeni birlikleri kayıp vererek geri çekilse deAzerbaycan ordusundan 13 asker şehit oldu.

Şehitlerden üçünün cenazesi, kayıtlı bulundukları Bilesuvar ili Nerimankend köyüne getirilerek burada defnedildi.

Şehitlerin ev ve mezarlıkları, Bakü ve diğer illerden gelen vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor, taziye çadırlarında ve şehitlerin mezarı başında Kuran-ı Kerim okunuyor, dualar ediliyor.

Şehitlerin aile ve yakınlarıyla köy sakinleri evlatlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşasa da vatan için şehit oldukları için gurur duyduklarını söylüyor.

Şehitlerden Kıdemli Astsubay Pervin Aliyev (34), geride bir eşle, biri kız, diğeri erkek iki çocuk bıraktı.

Aliyev, 16 yıl önce orduya katılmak için 3 kez dilekçe yazmış ancak kabul edilmemiş, dördüncüsünü "Şehit Pervin Aliyev'in dilekçesi" diye yazınca orduya kabul edilmiş. On altı yıl cephe hattında görev yapan Aliyev, ailesini bir gün şehit olma ihtimaline karşı hazırlamış ve böyle bir durumda ağlamamalarını istemiş.

"16 yıldır şehitlik arzuluyordu, arzusuna kavuştu"

Pervin Aliyev'in eşi Zülfiye Aliyeva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin 16 yıldır şehitlik arzusunda olduğunu ve nihayet arzusuna ulaştığını söyledi.

Eşinin fotoğrafı ve üniformasını elinden bırakmayan Aliyeva, "16 yıllık arzusuna kavuştu. Oğlu da babasının şehadetiyle gurur duyuyor. Bana başımı dik tutmamı, ağlamamamı söylüyor. Ben de ağlamayacağım ve eşimin anısını hep yaşatacağım. Vatan sağ olsun" dedi.

Babasına Savunma Bakanlığı tarafından verilen "Askeri Hizmet Madalyası"nı gururla gösteren 11 yaşlı Riyad Aliyev de tek bir cümle söyleyerek, "Vatan sağ olsun" dedi.

Şehidin abisi Ramin Aliyev ise kardeş kaybetmenin acısını yaşadıklarını fakat onun şehadet mertebesine ulaşması nedeniyle gururlu olduklarını söyledi.

Şehitliğin herkese nasip olmadığını vurgulayan Aliyev, "Kardeşim, düşmanın hücumunu önlemek için girdiği çatışmada kahramanca şehit oldu. Bundan gurur duyuyorum. Topraklarımızı işgalden kurtarmak için canımızı vermeye hazır olmalıyız" diye konuştu.

"Şehit olmayı arzu ediyordum, benim arzum evladıma nasip oldu"

Şehit Astsubay Rahil Hüseyinov'un (27) babası Efser Hüseyinov da 1993 yılında Ermenilerle yapılan savaşa katılmış bir Karabağ gazisi.

Kendisinin her zaman şehit olmayı arzu ettiğini söyleyen acılı baba, "Benim arzum evladıma nasip oldu. Onunla gurur duyuyorum. İki oğlum daha var. Biri askerde. Topraklarımızı kurtarmak için savaşmaya ve canımızdan geçmeye hazırız. Pervin gibi, Rahil gibi evlatlar olduğu sürece bu vatan hep ayakta kalacak" dedi.

Şehidin annesi Hanım Aliyeva ise "Evladımın arzusuydu şehitlik. Mübariz İbrahimov gibi şehit olmak istiyordu. Arzusuna kavuştu" diye konuştu.

Kendisi de asker olan ve abisinin cenazesi için izne gelen Ravil Hüseyinov, duygularını "Abimle hep gurur duyuyordum, şimdi şehitlik mertebesine ulaştığı için gurur duyuyorum. İnşallah bana da nasip olur" diye ifade ederken, diğer kardeşi Zahir ise "Abimle gurur duyuyorum. Vatan sağ olsun" diye konuştu.

Çatışmalarda yaralanan, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden er Anar Karazade'nin dayısı Guliyev Şahin, yeğeninin vatani görevini yaptığı sırada şehit olduğunu söyleyerek, "Bizim köyün gençleri hepsi vatansever çocuklar. Hepsi toprakların kurtarılması için savaşmaya hazır. Başkomutandan emir bekliyoruz" dedi.

Şehidin büyük dayısı Hezi Aliyev ise duygularını şöyle anlattı:

"Benim dokuz erkek evladım var. Kendim dahil oğullarımla topraklarımızı kurtarmak için savaşmaya hazırız. Savaş ortamında elbet şehit vereceğiz. Şehitlerimizle gurur duyuyoruz. Topraklarımızı kurtarmamız lazım. Oraları düşmana bırakamayız."

(AA)







Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Şehit,

Diğer Haberler