azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-gurcistan-basbakani-garibasviliyi-kabul-etti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Gürcistan Başbakanı Garibaşvili'yi kabul etti

 Aliyev ile Garibaşvili, enerji ve ulaştırma konularını müzakere etti.

07 Nisan 2023 17:10

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, temaslarda bulunmak için Azerbaycan'a gelen Garibaşvili ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Azerbaycan'ın Gebele kentinde yapılan görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Aliyev, iki ülkenin ortaklaşa hayata geçirdiği altyapı projelerinin önemine değinerek, Azerbaycan ve Gürcistan'ın enerji projelerinin Avrupa'nın enerji güvenliğinde büyük rol oynadığını vurguladı.

Aliyev, Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya ihracatının her yıl arttığını belirterek, bu yıl dünyaya 24,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç edeceklerini bildirdi.

Avrupa Birliği ile 2022'de imzalanan mutabakat zaptına göre 2027 yılına kadar sadece Avrupa'ya 20 milyar metreküp gazın taşınmasını sağlamaları gerektiğini hatırlatan Aliyev, bu rakama ulaşacaklarından emin olduğunu vurguladı.

Aliyev, ulaşım projelerinin de önemine değinerek, Orta Koridor'un hayata geçmesi için Azerbaycan ve Gürcistan'ın başarılı faaliyet gösterdiğini, bir sonraki aşamada yük taşımacılığı hacminin artırılması yönünde ek adımların atılacağını aktardı.

Orta Asya ülkelerini defalarca ziyaret ettiğini bu yıl yine ziyaretlerini sürdüreceğini söyleyen Aliyev, "Orta Koridor boyunca yeni yüklerin taşınması için büyük fırsatlar var. Tüm idari sorunlar burada çözülmeli, tarife politikası tek bir perspektiften çözülmeli ve aynı zamanda yüklerin bu rota ile taşınması için ortak çaba sarf edilmelidir." dedi

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili de Orta Koridor hususunda koordineli şekilde çalıştıklarını bildirdi.

Garibaşvili, "Yakın gelecekteki hedefimiz, tüm engelleri kaldırarak altyapıyı, limanlarımızı ve demir yollarımızı ortaklaşa geliştirmektir. Gürcistan'da yeni bir liman inşaatı için çalışıyoruz. Bir yıl içinde demir yolu genişletme projesini hayata geçireceğiz, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu genişletilecek, Orta Koridor'la daha fazla yükün taşınmasını sağlayabileceğiz." diye konuştu.

 

Diğer Haberler