azerbaycan-cumhuriyeti-disisleri-bakani-nin-turkmenistan-ziyareti

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın Türkmenistan Ziyareti

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Azizoğlu Bayramov başkanlığındaki heyetin iki günlük Türkmenistan ziyareti başladı.

26 Ocak 2021 20:49

Bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Ardından Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ile Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Azizoğlu Bayramov'un görüşmesi Dışişleri Bakanlığı binasında yapıldı. Yapılan görüşmede siyasi, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlardaki yüksek düzeydeki ikili ilişkilerden duyulan memnuniyet ifade edildi.  

Azerbaycan Dışişleri Bakanı, Aşkabat'a yaptığı mevcut ziyaretin, Türkmenistan ile Azerbaycan arasında enerji işbirliğinde yeni bir aşamaya geldiğini belirtti. Bu bağlamda, Hazar Denizi'nde kaynak kullanımı ve işbirliği konusundaki ortak adımların önemi vurgulandı. Bakanlar iki ülke arasındaki siyasi ve diplomatik diyaloğun etkinliği ile işbirliğinin önemi üzerinde durdu.

Modern karayolu, demiryolu ve deniz altyapısına sahip iki ülkenin ulaşım ve transit potansiyelinin kullanımı da dahil olmak üzere ekonomik ve yatırım işbirliğini genişletme noktasında değerlendirmede bulunuldu.

İkili meselelerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gündem başlıkları da ele alındı. Bu bağlamda, Türkmenistan, Azerbaycan Cumhuriyeti, Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti ve Afganistan İslam Cumhuriyeti arasındaki Transit ve Taşımacılık İşbirliği Anlaşmasının (Lapis Lazuli) önemi özellikle duruldu.

Söz konusu anlaşma çerçevesinde taraflar, ulaşım ve iletişim alanında kurulan üçlü hükümetler arası etkileşim biçimi çerçevesinde Lazurit Koridorunun potansiyelini güçlendirmeye katkıda bulunmayı amaçlamışlardı.

Diğer Haberler