azerbaycan-demokratik-cumhuriyetinin-100-kurulus-yil-donumu

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov: "Azerbaycan'ın muzaffer ordusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli komutanlarının desteğiyle bölgenin ve Avrasya'nın en muzaffer, güçlü ordularından biri haline geldi"

15 Mayıs 2018 09:25

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin 100. kuruluş yıl dönümü Ankara’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. 

Batıkent'teki Haydar Aliyev Parkı'nda, Azerbaycan Büyükelçisi Khazar İbrahim’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon, iki ülke marşlarının okunmasıyla başladı.

Resepsiyona, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu katıldı.

KKTC, Rusya, İran büyükelçilerinin yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, bürokrat ve askeri erkan da resepsiyonda hazır bulundu.

Açılışta konuşan Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim, "Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Silahlı Kuvvetlerinin 100. yılını kutluyoruz. Bu resepsiyonu kardeş Türkiye'de kutlamak sonsuz şeref hissi veriyor bizlere." dedi.

TBMM Başkanı Kahraman da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşliğin temelinin çok eskiye dayandığını belirterek, "Derin tarihi, kültürel, beşeri bağlar, din ve dil birliğimizle gelişen ilişkilerimiz, stratejik ortaklık vizyonuna taşınmış, dost ve kardeşliğimiz daha da perçinlenmiştir." dedi.

İki ülke arasındaki üst düzey temaslara değinen Kahraman, şöyle devam etti:

"İkili ilişkilerimiz her düzeyde her bakımdan yükselmekte. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 24-25 Nisan 2018’de yurt dışına yaptığı ilk resmi ziyareti Türkiye’ye gerçekleştirmesi hepimizi memnun etmiştir. Azerbaycan’a birkaç sefer gittim. Her seferinde büyük gelişmeler gördüm. Azerbaycan, geleceğin bir yıldızı olarak parlıyor, parlamaya devam edecek."

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğun süreceğini ifade eden Kahraman, "Azerbaycan bizim canımız. Meselelerimiz ortak, dertlerimiz ortak, geleceğimiz de ortaktır. Bölgenin ve dünyanın barışı bakımından da iş birliğimiz büyük bir ehemmiyete haizdir. Her iki ülke olarak gelişmekteyiz. Bugün ülkelerimizi engellemek isteyen güçlere karşı da birlik ve beraberlik şuuru içinde olduğumuz kesin." şeklinde konuştu.

"Aşıyoruz ve aşacağız"

Haydar Aliyev’in büyük bir devlet adamı olarak Azerbaycan'ın kuruluşunu sağlam temeller üzerine yaptığını söyleyen Kahraman, "Onun yolundan değerli devlet adamı İlham Aliyev devam ediyor. Yolumuza devam ederken engeller çıkabilir. Nitekim çıkıyor da. Ama hepsini aşıyoruz ve aşacağız." dedi.

Kafkas İslam Ordusu'nun kahraman şehitlerini Nuri Paşa başta olmak üzere rahmet ve minnetle andıklarını belirten İsmail Kahraman, şunları kaydetti:

"Şehitlerimizi anarken, bugün Filistin’de de yine şehitlerimiz var. Bütün şehitlerimiz, bayrağımızın dalgalanması, devletlerimizin daha ötelere ulaşması için ellerinden gelen gayreti gösterenlerdi. Şehitlik en yüksek rütbe, Peygamber Efendimize komşu olmak demek. Bizim şehitlerimize sonsuz minnetimiz var. Cenabıhak hepsine rahmet eylesin."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov da 1993'te Haydar Aliyev ile bağımsızlığını kazanan Azerbaycan'ın 100 yıl önce kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin varisi olduğunu anlattı.

Hasanov, "Haydar Aliyev'in başlattığı yolu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev devam ettirmektedir. Azerbaycan'ın muzaffer ordusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli komutanlarının desteğiyle bölgenin ve Avrasya'nın en muzaffer, güçlü ordularından biri haline geldi." dedi.

Hem Azerbaycan’ın hem Türkiye’nin topraklarının tehditlere maruz kaldığına dikkati çeken Hasanov, "Bizlerin topraklarına göz dikiyorlar. Türk ordusu da Azerbaycan ordusu da kendi ülkesini, topraklarını, haklarını savunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinde iki ulu önderin önemi olduğunu vurgulayan Hasanov: ''Onların biri Atatürk biri de Aliyev’dir. Onların da ruhları bugün bizimledir. Büyük Atatürk, 1920 yılında bir ifadesi vardır ki, Büyük Atatürk der ki 'Maalesef biz bu defa müstakil Azerbaycan Devleti adına Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni korumak için bir şey yapamadık. Ama zaman gelecek biz bu halka, bu devlete sahip çıkacağız ve onlar yeniden bağımsızlığını elde edecekler.' Büyük Atatürk’ün fikirleri bugün hayata geçmiştir. Bugün de Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İlham Aliyev başta olmak üzere halklarımızın bütün gücünü seferber ederek, bölgede ve dünyada bir sivil siyaset yürütürler. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin ve Azerbaycan Müstakil Ordusu’nun 100. kuruluş yıl dönümü sevincini bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim" dedi.

 

Anahtar Kelimeler: azerbaycan, yıl dönümü, hasanov, resepsiyon,

Diğer Haberler