azerbaycan-turkiye-yatirim-forumu-bakude-yapildi

Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu Bakü'de yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılı dolayısıyla Bakü’de Azerbaycan Türkiye Yatırım Forumu düzenlendi.

21 Aralık 2023 14:00

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu düzenlendi.

Azerbaycan İhracatın ve Yatırımların Teşviki Ajansı (AZPROMO) ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) işbirliğinde düzenlenen forumun açılışı, Bakü'nün modern mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi'nde yapıldı.

Açılışa Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, AZPROMO Direktörü Yusuf Abdullayev ve her iki ülkeden çok sayıda iş insanı katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan forumda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.

Bolat, "Önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Azerbaycan'ın yanında olmayı tüm imkanlarımızla sürdüreceğiz. Azerbaycan devleti ve halkının bizim yanımızda olduğunu her zaman hissediyoruz." ifadelerini kullandı.

15 Haziran 2021'de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarıldığını hatırlatan Bolat, "Bu yıl 7 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Ülkelerimiz arasında 2021 yılından beri yürürlükte olan tercihli ticaret anlaşması, bir serbest ticaret anlaşması imzalama yolunda önemli bir kilometre taşıdır." dedi.

Bolat, iki ülke arasındaki yatırımlardan da bahsederek, "Azerbaycan'ın dünyada yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye, 19 milyar dolarlık yatırımla birinci sırada geliyor. Türkiye'de 2 bin 800 Azerbaycan şirketi iş yapmaktadır. Azerbaycan'da da 5 bin 800 Türk firması bulunuyor. Bu şirketlerin yatırımları 12,5 milyar dolara ulaştı." diye konuştu.

"Bakü, Orta Koridor'un en önemli kavşak noktasındadır"

Karabağ'ın imar ve ihyasında Türk şirketlerinin de yer aldığını bildiren Bolat, şu ifadeleri kullandı:

"Karabağ'ın çok hızlı bir gelişme sağlamasını bekliyoruz. Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla, Türkiye ile Nahçıvan üzerinden Azerbaycan'a kara yolu bağlantısı sağlanacaktır. Böylece Türkiye'den Uzak Doğu'ya Azerbaycan üzerinden hızlı taşımacılık hattının, Orta Koridor'un çok daha işlek olması mümkün olacaktır. Bakü, Orta Koridor'un en önemli kavşak noktasında bulunmaktadır. Böylece İstanbul'dan Bakü'ye, Bakü'den de Türk dünyasına ve Uzak Doğu'ya sürdürülebilir, rekabetçi ve kesintisiz lojistik hat kurulacaktır."

Bolat konuşmasını, şöyle tamamladı:

"Mevcut konjonktür, ülkelerimize büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları değerlendirerek ve 21. yüzyılı Türkiye, Azerbaycan ve Türk dünyası yüzyılı yapmak bizim elimizdedir. Bunun için devletler, hükümetler ve iş insanları olarak birlikte çalışacağız ve daha güçlü ekonomilere birlikte ulaşacağız. Bu bizim, halklarımıza karşı görevimizdir. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize daha fazla derinlik kazandıracağız."

"Azerbaycan Türkiye'ye 19.9 milyar dolar yatırım yaptı"

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Cabbarov, Türkiye'nin Azerbaycan'ın ikinci ana ticaret ortağı olduğunu ve 2023'ün 11 ayında ticaret hacminin 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artarak 7,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Cabbarov, Azerbaycan'ın Türkiye'ye 19,9 milyar dolar yatırım yaptığını, Türkiye'nin de Azerbaycan'daki petrol dışı sektörlere yatırım yapan ülkeler arasında birinci ülke olduğunu belirtti.

Karabağ'da hayata geçirilen imar ve ihya çalışmalarından da bahseden Cabbarov, Türk şirketlerinin bu çalışmalara aktif katılım sağladığını kaydetti.

Forumda eylem planı imzalandı

Forum kapsamında Azerbaycan İhracat ve Yatırımı Teşvik Ajansı ile Türkiye ve Azerbaycan İşadamları ve Sanayicileri Kamu Birliği arasında eylem planı da imzalandı.

İmzalanan 2024 Eylem Planı'na göre taraflar arasında ticaret ve yatırım hacminin artırılması, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve karşılıklı yatırım fırsatlarının desteklenmesi doğrultusunda ortak projelerin teşvik edilmesi planlanıyor.

İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini daha da güçlendirmeyi amaçlayan forumun aynı zamanda bölgesel kalkınma çalışmalarına da önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

Forum kapsamında düzenlenen panellerde ekonomik işbirliğinin genişletilmesine ilişkin stratejik konular, iki ülke arasında güçlü ekonomik ilişkilerin oluşturulması için atılacak adımlar ve potansiyel yatırım fırsatları ele alınacak.

Anahtar Kelimeler: türkiye, azerbaycan, yatırım,

Diğer Haberler