azerbaycanda-6-uluslararasi-insani-forumu

Azerbaycan'da 6. Uluslararası İnsani Forumu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Dağlık Karabağ sorunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmelidir. Azerbaycan hiçbir zaman işgali kabullenmeyecektir. Toprak bütünlüğümüz temin edilmelidir. Tarihi adalet ve uluslararası hukuk bunu gerektirir." dedi.

26 Ekim 2018 08:36

Aliyev, başkent Bakü'de düzenlenen 6. Uluslararası İnsani Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, ülkesinin şimdiye kadar insani ilişkiler alanında çok sayıda etkinliğe imza attığını belirterek, dinler ve kültürler arası diyaloğun derinleşmesini, dünyada risklerin azalmasını hedeflediklerini söyledi.

Farklı din ve kültürlere mensup insanların yüzyıllar boyunca Azerbaycan'da barış ve huzur içerisinde yaşadığını vurgulayan Aliyev, bugün de aynı politikayı sürdürdüklerini anlattı.

Çok kültürlülüğün devlet politikası olduğunu ifade eden Aliyev, "Biz dini ve milli geleneklerimize bağlıyız. Gelişmemiz için milli değerler özel önem taşıyor. Çağdaş Azerbaycan milli ve manevi değerler üzerine kurulmuştur." şeklinde konuştu.

İslam dünyasında dayanışma eksikliği olduğunu, çeşitli çatışma ve anlaşmazlıkların yaşandığını belirten Aliyev, Dağlık Karabağ sorunundan ve Azerbaycan topraklarının Ermenistan'ın işgali altında bulunduğundan bahsetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ermenistan'ın Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarından derhal ve koşulsuz olarak çekilmesi gerektiğine ilişkin kararlarını anımsatan Aliyev, "Bu kararların alınmasının üzerinden 25 yıl geçti. Ermenistan bu kararları uygulamıyor. Maalesef bu kararın uygulanmasını sağlayacak uluslararası mekanizma çalışmıyor. Sorunun çözümü için Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temin edilmeli, işgalci güçler topraklarımızdan derhal ve koşulsuz çıkartılmalıdır. Dağlık Karabağ bizim tarihi toprağımız ve Azerbaycan'ın ayrılmaz parçasıdır." diye konuştu.

İşgalci devletin Azerbaycan'a ait tarihi ve dini anıtları yok ettiğine dikkati çeken Aliyev, "Dağlık Karabağ sorunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmelidir. Azerbaycan hiçbir zaman işgali kabullenmeyecektir. Toprak bütünlüğümüz temin edilmelidir. Tarihi adalet ve uluslararası hukuk bunu gerektirir." ifadelerini kullandı.

86 ülkeden 580 katılımcının bulunduğu forum iki gün sürecek.

Anahtar Kelimeler: azerbaycan, uluslararası insani forumu, ilham aliyev, bakü,

Diğer Haberler