azerbaycanin-100-yillik-kutuphanesi-azerbaycan-milli-kutuphane

Azerbaycan'ın 100 yıllık kütüphanesi: Azerbaycan Milli Kütüphane

Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden biri olan Azerbaycan Milli Kütüphanesi, başkent Bakü'de yer alıyor.

01 Aralık 2021 21:25

1922 yılında kurulan ve resmi açılışı 23 Mayıs 1923’te tarihinde yapılan kütüphane yaklaşık 100 yıldır kapılarını kitapseverlere açıyor.

1939 yılında ünlü Azeri düşünür, yazar ve eğtimci Mirza Fetali Ahundov adını alan kütüphane tarihi anıt olarak sınıflandırılırken, 25 bölüm ve 26 şubeden oluşuyor.

4 milyon 513 bin kitap ve basılı ürüne ev sahipliği yapan ve içinde bir müzenin bulunduğu kütüphanenin koleksiyonları arasında; tarihi ve nadir kitaplardan hükümet belgelerine, hukuki belgelerden ciltlenmiş gazete sayılarına (Sovyet döneminde yayınlanan tüm gazetelerin kopyaları da dahil olmak üzere), dergilerden haritalara, filmlerden müzik notalarına, mikrofilmlerden işitsel kayıtlara kadar birçok eser yer alıyor. 

Azerbaycan'da yayınlanan her yeni kitabın 4 kopyası ile her dergi ve gazetenin 2’şer kopyası Azerbaycan Milli Kütüphanesi tarafından alınarak muhafaza ediliyor.

Diğer Haberler