azerbaycanin-tiyatro-duayeni-cafer-cabbarli

Azerbaycan'ın tiyatro duayeni: Cafer Cabbarlı

Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinin başında yer alan Cafer Cabbarlı, oyunculuğu, şairliği, yazarlığı, senaryo yazarlığı ve yönetmenliğiyle tiyatro sanatının gelişmesine katkıda bulundu.

01 Aralık 2021 21:21

1899'da Bakü'de doğan ve kısa bir süre içinde babasını kaybeden Cafer Cabbarlı, ilköğrenimine Molla Mektebinde başlarken daha sonra Aleksiyev Okulundan mezun oldu. Bakü Politeknik Okulunun Elektrik Bölümünü de bitiren ünlü şair ve yazar, ailesini geçindirmek için bir süre tezgahtarlık da yaptı.

1915 yılından itibaren lirik ve satirik şiirler, hikaye ve dram eserleri yazmaya başlayan Cabbarlı’nın bu şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmaya başladı. Tıp Fakültesine devam ettiği yıllarda bir yandan da Şarkiyat Fakültesinin derslerine katılan Cabbarlı, Batı klasiklerinden tercümeler de yaparak adını duyurdu. 

Tiyatro eserlerinin çoğu hayattayken sahneye konan Cafer Cabbarlı, Azerbaycan tiyatro sanatının gelişmesine büyük katkı sağlarken, 31 Ekim 1934 yılında vefat etti. Ünlü şair ve yazarın mezarı Bakü’deki Fahri Kabristanı’nda sevenleri tarafından her yıl ziyaret ediliyor.

Diğer Haberler