azerbaycanli-sair-imadeddin-nesimi-biskekte-anildi

Azerbaycanlı şair İmadeddin Nesimi Bişkek'te anıldı

Azerbaycan ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY'un ilan ettiği "2019 - Azerbaycanlı şair İmadeddin Nesimi Anma Yılı" etkinlikleri kapsamında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te sempozyum ve şairin eserlerinden oluşan kitap sergisi düzenlendi.

18 Mayıs 2019 15:13

TÜRKSOY ve Kırgızistan Ulusal Kütüphanesi'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliğinin de organizasyonuyla Bişkek'te düzenlenen "Doğumunun 650. Yılında İmadeddin Nesimi" başlıklı sempozyum geniş katılımla gerçekleşti.

Sempozyuma, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Camankulov'un yanı sıra yabancı misyon temsilcileri, sanat ve edebiyat camiasından temsilciler ile çeşitli STK üyeleri ve öğrenciler katıldı.

TÜRKSOY Kırgızistan'ın Temsilcisi Kocageldi Kuliyev'in moderatörlüğünde yapılan sempozyumun açılışında konuşan Camankulov, Azerbaycanlı şair Nesimi'nin doğumunun 650. yılında bir araya geldiklerini belirterek, "İmadeddin Nesimi, Azerbaycan halkının dünya kültürüne kazandırdığı kudretli söz ustasıdır." dedi.

Nesimi'nin, doğunun zengin kültürel ve manevi servetleri üzerinde yükseldiğini ve şiir sanatının son derece değerli incilerini oluşturduğunu ifade eden Camankulov, "Kırgızistan'da şairin tanıtılması için eserlerinden oluşan kitap sergisi açtık. Bunun için TÜRKSOY'a teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orucov, Azerbaycan'da 2019'un İmadeddin Nesimi yılı ilan edildiğini hatırlatarak, "Nesimi büyük filozof, düşünür, çok yetenekli bir şahsiyettir. Nesimi hakkında kitaplar yazıldı. Eserleri dünyaya tanıtıldı. Hakkında film çekildi. Nesimi böylece dünyaya açıldı." dedi.

TÜRKSOY'un Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı da TÜRKSOY'un Türk dünyası ülkeleri arasında kardeşliği güçlendirmek, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak, geleneksel değerleri yeni nesillere aktarmak için çalışmalarda bulunduğunu anlattı.

Gafarlı, "İmadeddin Nesimi Anma Yılı" kapsamında Orta Asya'da ilk etkinliği Kırgızistan'da düzenlediklerini hatırlattı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) ve "Türk Kültür Başkenti" Oş şehrinde şairler buluşması düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: azerbaycan, şair, imadeddin nesimi, bişkek, anma, türksoy, kırgızistan, sempozyum,

Diğer Haberler