azerbaycanli-stklerin-lacin-koridorundaki-maden-protestosu-suruyor

Azerbaycanlı STK'lerin Laçın koridorundaki maden protestosu sürüyor

Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları (STK) üyeleri ile aktivistlerin Ermeni nüfusun yaşadığı ve geçici olarak Rus güçlerin konuşlandırıldığı Azerbaycan topraklarında madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesi talebiyle başlattığı protesto eylemi sürüyor.

13 Aralık 2022 13:23

Şuşa yakınlarında, Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayan yolda Rus güçlerin kontrol noktasında dün başlatılan eylem devam ediyor.

Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidiş gelişlerde kullandığı tek güzergah olan, Laçın koridoru diye bilinen yolu kapatan göstericiler, çeşitli sloganlar ve pankartlarla taleplerini dile getiriyor.

Karabağ'da Ermeni nüfusun yaşadığı bölgede madenlerin yasa dışı işletilmesi ve bunun sonucunda çevreye verilen zararın önlenmesini isteyen göstericiler, Rus güçlerin komutanı Andrey Volkov'un bölgeye gelmesini talep ediyor. Yol üzerinde çadırlar kuran göstericilerin sayısı giderek artıyor.

STK temsilcisi göstericilerden Agil Camal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'a ait madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesini istediklerini, talepleri sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Gösteriye katılan STK temsilcisi Elmeddin Muradlı, Ermenilerin Rus unsurların kontrollündeki bölgedeki madeni acımasızca işlettiğini, adeta talan ettiğini belirtti.

Ermenilerin son dönemlerde madenlerde üretimi daha da artırdığını söyleyen Muradlı, "Bizde olan bilgilere göre sözde Ermeni yönetiminin gelirinin yüzde 70'i Azerbaycan'a ait bu madenlerden sağlanıyor. Rus güçlerin komutanının buraya gelmesini, bizi dinlenmesini istiyoruz. Ayrıca bizim uzmanların madenlerde denetim yapmasına olanak sağlayacağına dair söz vermelidir." dedi.

Rus güçlerin komutanlığı ile geçen hafta yapılan müzakereler sonucu Azerbaycanlı uzmanların Ermeni nüfusun yaşadığı Azerbaycan topraklarında Kızılbulak altın madeni ile Demirli bakır madenini denetlemesi hususunda anlaşma sağlanmıştı.

Bölgeye giden uzmanların madenlere girişi Ermenilerce engellenmişti.

Diğer Haberler