aziz-sancar-turkiyenin-enerji-acigina-cozum-bulmak-zorundayiz

Aziz Sancar: "Türkiye'nin Enerji Açığına Çözüm Bulmak Zorundayız"

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Aziz Sancar TRT ekibinin sorularını yanıtladı.

20 Nisan 2018 11:03

Nobel kimya ödülü sahibi  Prof. Dr. Aziz Sancar Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Manas Üniversitesi'nde öğrencilerle biraraya geldi.

Manas Üniversitesi'nde büyük ilgi ile karşılanan Sancar "Bilim ve Milli Kalkınma" konulu bir konferans verdi.

"Tarihte büyük medeniyetler kuran Türk dünyasının içinde bulunduğu durumu sorgulamak zorundadır" diyen Aziz Sancar, "Temel bilimler yapan çocuklarımızı desteklemek zorundayız." dedi.

Gençlere uyarılarda bulunan Sancar, " Politikanın günlük değişimlerine yoğunlaşarak zaman kaybetmek yerine çalışmak zorundasınız, bilimsel çalışmalarda destekleyici değil öncü olmalısınız" şeklinde konuştu.

Aziz Sancar zekaya değil, sabırla çok çalışmaya inandığını söyledi.

Aziz Sancar'a Manas Üniversitesi'nde fahri doktora ünvanı verildi.

Törende konuşan Manas Üniversitesi Rektörü Sabahattin Balcı, "Atayurtlarından göç eden Türkler, adalet, huzur ve mutluluk temelli büyük medeniyetler kurdular. Bunun temelini bilim oluşturdu. Bugün de aynı başarıyı ancak çok çalışarak yakalayabiliriz" dedi.

TRT ekibinin sorularını da cevaplayan Aziz Sancar, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda kendisinin görüşlerinden önce gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

Sancar " "Ben nükleer enerji mühendisi değilim.O bakımdan onu Türkiye'deki nükleer enerji mühendislerine bırakıyorum fakat Türkiye'nin enerji bakımından bağımsız olması lazım. Ben Ankara'nın o karanlık günlerini hatırlıyorum. Böyle havadan kömür yağardı./.../ Ben 70'lerde hatırlıyorum. Bunun çözümünü bulmak lazım. Yok şu devlet bu devlet bize kızdı, doğal gaz gelmiyor, bütün endüstrimiz duruyor, milletimiz soğuktan titriyor bunlara çözüm bulmak lazım ve enerji yönünden bağımsız kalmamız lazım. Ona çok inanıyorum ve bunun memleketimizin en önemli bir sorunu olduğuna inanıyorum." diye konuştu.
 

Anahtar Kelimeler: Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü, Kırgızistan, Nükleer Enerji, Manas Üniversitesi,

Diğer Haberler