bagimsiz-devletler-toplulugu-askabat-ta-yaraticilik-ve-bilim-entelijansiyasi-f

Bağımsız Devletler Topluluğu, Aşkabat’ta “Yaratıcılık ve Bilim Entelijansiyası”Forumu düzenledi

Bağımsız Devletler Topluluğu İnsani İşbirliği Fonu’nun her yıl düzenlediği forumun bu yılki konusu “Yaratıcılık ve Bilim Entelijansiyası”. Türkmenistan’ın bu yıl BDT’nin başkanlığını yürütmesi nedeniyle 14. sü düzenlenen Forum Aşkabat’ta yapıldı.

16 Mayıs 2019 14:46

Forumdan önce, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bağımsız Devletler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Sergey Lebedev’i kabul etti. Görüşmede, topluluğun potansiyelleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, Türkmenistan’ın, Bağımsız Devletler Topluluğu çerçevesinde işbirliğine yönelik inisiyatif alan bir yaklaşım sergilediği, yapıcı, eşit ortaklığın güçlendirilmesine önemli katkı sağladığı vurgulandı.

Forumunu açılışında Türkmenistan Cumhurbaşkanı-BDT Devlet Başkanları Konseyi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'den gelen mesajlar okundu.

Berdimuhamedov mesajında, bu uluslararası forumun, insani alanda elde edilen başarılarla, geleneksel  işbirliğini daha da geliştirerek, dostça ilişkileri ve deneyimlerini paylaşmada önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Putin ise mesajında, İnsani işbirliğinin; geleneksel olarak, topluluk milletlerinin gerçekleştridiği  işbirliğinin en önemli alanlarından biri olduğunu ifade etti.

Foruma,  Rusya, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan ve Ermenistan’dan 200'den fazla delege katıldı.

Forumun bu yılki teması, “topluluğun ortak insani alanı: kültür, bilim ve eğitim alanındaki diyalogta, yaratıcılık ve bilim entelijansiyasının rölü" oldu.

Oturumlarda  bilim adamları, eğitimciler ve sanatçılar profesyonel işbirliğinin çeşitli yönlerini tartıştılar. Eğitim alanında yeni işbirliği yöntemleri, gençlerle çalışmalardaki süreklilik ve yenilik, kültürlerarası diyaloğun oluşumu gibi konular ele alındı.

Konuk delegeler, düzenlenen kültür programı etkinlikleri çerçevesinde Türkmen kültürünün ve Türkmen halkının kültür-tarih birikiminin zenginliğini görme imkanı buldular.

14 Mayıs'ta başlayan kültür programları ve forum  bugün sona erdi.16.05.19/Aşkabat

Anahtar Kelimeler: Bağımsız Devletler Topluluğu, Aşkabat, “Yaratıcılık ve Bilim Entelijansiyası”,

Diğer Haberler