bagimsiz-devletler-toplulugu-terorle-mucadelede-isbirligi-icin-askabat-ta-topla

Bağımsız Devletler Topluluğu, terörle mücadelede işbirliği için Aşkabat’ta toplandı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) temsilcileri, terörle mücadelede işbirliğini geliştirmek için Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta “BDT üye devletlerinin terörle mücadelede etkileşimi: ortak zorluklar ve tehditler” konulu bir toplantı yaptı.

15 Kasım 2019 11:36

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda gerçeşleştirilen istişare toplantısına; Belarus, Kırgız, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan Cumhuriyetleri, Rusya Federasyonu ve BDT Yürütme Kurulu  temsilcileri katıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre,14 Kasım’da gerçekleştirilen toplantıda; küresel ve bölgesel düzeylerde güvenlik tehditleri tartışıldı ve uluslararası örgütler çerçevesinde terörle ortak mücadeleyi genişletme olanakları değerlendirdi. BM ve bu konuda ihtisas yapılarının terörle mücadelede uluslararası işbirliğindeki rolünün de vurgulandığı toplantıda, taraflar, BDT ilgili organlarının, terörle mücadelede stratejik işbirliği için ana platform olarak önemine dikkat çekti.

BDT devletlerinin yetkili makamları arasındaki etkileşimi genişletme ve gerekli yasal yardımlaşma olanaklarının incelendiği belirtilen toplantıda; ayrıca radikalleşmeye karşı mücadelede önleyici tedbirler ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Bu bağlamda, sivil toplum örgütleri ve medyaya düşen görevler kaydedildi.

Son olarak potansiyel tehditlere zamanında karşılık verebilmek için modern teknolojilerin kullanımı da dahil olmak üzere özel eğitimler yapma hususlarında görüş alışverişinde bulunulan toplantı sonrasında, taraflar “BDT üyesi devletlerin terörle mücadelede etkileşimi: ortak zorluklar ve tehditler” konusunda istişarî protokol kabul edildi.

Anahtar Kelimeler: Bağımsız Devletler Topluluğu, terörle mücadelede işbirliği, Aşkabat’,

Diğer Haberler