baglantisizlar-hareketi-parlamenter-agi-nin-genel-merkezi-baku-oluyor

Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı’nın Genel Merkezi Bakü Oluyor

Yaklaşık 50 ülke ve uluslararası kuruluştan 130 delegasyonun katılımıyla gerçekleşen bu büyük zirvede, ağın genel merkezinin Bakü’de kurulması kararlaştırıldı.

16 Nisan 2026 11:59

İstanbul’da düzenlenen 5. Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağ Konferansı, teşkilatın kurumsallaşma sürecinde tarihi kararlara sahne oldu.

Yaklaşık 50 ülke ve uluslararası kuruluştan 130 delegasyonun katılımıyla gerçekleşen bu büyük zirvede, ağın genel merkezinin Bakü’de kurulması kararlaştırıldı.

İstanbul Deklarasyonu Kabul Edildi

Konferansın sonunda yayımlanan İstanbul Deklarasyonu ile parlamentolar arası iş birliğinin yol haritası çizildi.

Zirvede öne çıkan bir diğer önemli gelişme ise Arap Parlamentosu’na, Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı bünyesinde "gözlemci statüsü" verilmesi oldu. Bu adımın, bölgesel diyaloğu güçlendirmesi bekleniyor.

Azerbaycan’ın Uluslararası Rolü Güçleniyor

Konferansta konuşan Milli Meclis Başkanı ve Parlamenter Ağ Başkanı Sahiba Gafarova, örgütün son bir yıldaki ivmesine dikkat çekti.

Gafarova, şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl Nisan ayında Taşkent'te düzenlenen konferanstan bu yana, faaliyet alanımızı genişlettik ve uluslararası rolümüzü daha da güçlendirdik. Gittiğimiz her platformda önceliğimiz, bu ağın etkinliğini tanıtmak ve küresel meselelerdeki ağırlığını artırmak oldu.”

1 Yılda 35 Kritik Temas

Nisan 2025’ten bu yana yürütülen yoğun diplomasi trafiğinin rakamları da paylaşıldı.

Gafarova’nın liderliğinde; üye ülke parlamento başkanları, hükümet yetkilileri ve uluslararası kuruluş temsilcileriyle toplam 35 üst düzey toplantı gerçekleştirildi.

Bakü’de kurulacak olan genel merkez ile birlikte, Bağlantısızlar Hareketi’nin parlamenter boyutunun çok daha sistematik ve etkili bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı, İstanbul 5. Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağ Konferansı,

Diğer Haberler