bakude-3-korkut-ata-turk-dunyasi-film-festivali-basladi

Bakü'de, 3. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali başladı

Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Azerbaycan Kültür Bakanı Yardımcısı Ferit Caferov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Azerbaycan Film Ajansı Başkanı Cemil Guliyev, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Direktörü İhsan Kabil, Yerli Düşünce Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Türk dünyasının farklı bölgelerinden sinemacılar ve davetliler katıldı.

08 Ekim 2023 21:00

Festivali basın mensuplarına değerlendiren TÜRSKOY Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf, TÜRSKOY'un kurulduğu günden itibaren Türk dünyasındaki kültür birikimini hem kendi içinde hem de dünyada tanıttığını, aynı zamanda da kültürü geliştiren çalışma ve projeleri gerçekleştirdiğini ve desteklediğini belirtti.

Yusuf, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile kültürün sinema boyutu itibarıyla Türk dünyasının birikimini hem dünyaya göstermeyi, aynı zamanda bu alanda Türk dünyasının işbirliğini güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Sinemanın kültürel diplomasi bakımından dünyadaki en etkin araçlardan biri olduğunu dile getiren Yusuf, "Biz de bu dünyadaki pastadan Türk milleti olarak payımızı almak bakımından böyle bir faaliyeti başlattık ve yürütüyoruz. Medeniyetimizin sinema boyutu itibarıyla da dünyada tanıtılmasını bu yolda sağlamış olacağız." dedi.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı, Haydar Aliyev Merkezi, TÜRKSOY, Azerbaycan Film Ajansı ve Bakü Medya Merkezi tarafından organize edilen festivalde, Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan, Moldova'ya bağlı Gagavuz Bölgesi ile Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan, Altay ve Başkurdistan cumhuriyetlerinde üretilen yaklaşık 40 sinema filmi, belgesel ve animasyon gösterilecek.

Bakü'deki Nizami Sinema Merkezi'nde gösterilecek filmlerin tamamı ücretsiz olacak.

Katılımcılar için, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şuşa'ya gezinin de düzenleneceği festival, 11 Ekim'e kadar sürecek.

Festivalin ilki 2021'de İstanbul'da, ikincisi ise 2022'de de Bursa'da düzenlenmişti.

Anahtar Kelimeler: Bakü, 3. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali,

Diğer Haberler