bakude-turkiye-cumhuriyetinin-100-yili-dolayisiyla-konferans-duzenlendi

Bakü'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi.

25 Ekim 2023 15:31

Azerbaycan Türk Ocağı tarafından Atatürk Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Büyükelçi Bağcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de yüzyıllık süreçte yaşanan olayların bugünü anlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Konuşmasında, Türkiye'nin kuruluş sürecinden, Azerbaycan ile Türkiye arasında o dönemdeki karşılıklı yardımlaşmalardan bahseden Bağcı, bugün her iki ülkenin de daha güçlü hale geldiğini belirtti.

Bağcı, 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zafere de değinerek, "Bu dönemde Azerbaycan'ın yanında en güçlü şekilde duran tek ülke, Türkiye olmuştur." dedi.

Türkiye'de yaşanan yangın ve depremlerde Azerbaycan'ın yardım ve desteğini hatırlatan Bağcı, "Biz bunları kardeşin kardeşe olan yükümlülüğü olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Bağcı, Türkiye'nin son yüzyılda yaşadığı gelişmelere ve terör sorununa işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir vekalet savaşı yürütülüyor. Güçlenen Türkiye'ye karşı mücadele edecek enstrümanlar üretiliyor. Bunlardan biri de terör örgütleridir. Biz bunlara içeride ve dışarıda nefes aldırmadık ve aldırmayacağız. Türkiye, bugün bölgesinde küresel düzeyde arabuluculuk yapan, krizlerin çözümüne katkı yapan güçlü konuma gelmiştir. 1 trilyon doları aşan ekonomiye ulaşmıştır, kendi uydusunu, savaş uçağını, helikopterini, her türlü askeri teçhizatı ve dünyanın tanıdığı, 35 ülkeye ihracatı yapılan Bayraktarları, savaş gemisini, yerli ve milli elektrikli otomobilini üreten ülke konumundadır. Bununla gurur duyuyoruz."

"Türk askeri, bizim kırmızı çizgimizdir"

KKTC Bakü Temsilcisi Turganer, Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşlik ve yakınlığının, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkını mutlu ettiğini dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Azerbaycan ziyaretini hatırlatan Turganer, kardeşliğin ne olduğunu bu ziyarette bir kez daha gördüklerini vurguladı.

Turganer, Karabağ'ın işgalden kurtarılmasını da sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Kıbrıs Türk halkı olarak bugün kendi vatanımızda şanlı bayrağımızın altında özgür ve bağımsız olarak yaşıyorsak bunu halkımızın destansı direnişine, toprak uğruna can veren şehitlerimize ve her zaman yanımızda olan ana vatan Türkiye'nin yardım ve desteğine borçluyuz. Türk askeri, bizim kırmızı çizgimizdir, Türkiye'nin garantörlüğü olmazsa olmazımızdır." diye konuştu.

"Türkiye, her zaman Azerbaycan'ın yanında olmuştur"

Azerbaycan Türk Ocağı Başkanı Akif Aşırlı da konuşmasında, Türk Ocakları ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Azerbaycanlı düşünce insanlarının katkılarından bahsetti.

Bakü'de 1. Dünya Savaşı' döneminde Türkiye'ye yardım ulaştırmak için kurulan cemiyetlere işaret eden Aşırlı, "Türkiye'nin varlığı, dış Türklerin varlığı ve mücadelesi için dayanaktır. Türkiye, her zaman Azerbaycan'ın yanında olmuştur. Azerbaycan'da 1918'de bağımsızlık ilan edildiğinde ülkenin toprak bütünlüğü, yardıma gelen Kafkas İslam Ordusu sayesinde sağlanmıştır." ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan, Mustafa Kemal Atatürk ile Sovyet Azerbaycan'ı yöneticisi Neriman Nerimanov'un ilişkilerinden bahseden Aşırlı, "Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin sağlam temeli vardır. Bu temel, büyük liderlerce kurulmuştur. Şimdiki liderlerimiz de ilişkilerimizi başarıyla daha ileriye taşıdı." dedi.

Konferans, tarihçi akademisyenlerin, Türkiye'nin kuruluş tarihi ve Azerbaycan'la ilişkilerine dair konuşmalarıyla devam etti.

 

Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Bakü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı,

Diğer Haberler