bakunun-meshur-kiz-kulesi

Bakü'nün meşhur Kız Kulesi

Kız Kulesi, Bakü'nün sihirli ve muhteşem mimarlık yapıtıdır.

20 Nisan 2021 20:32

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün İçerişehir bölgesi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle zamana meydan okuyor. Hazar denizi kıyısında yaklaşık 22 hektarlık alana kurulan ve Kız Kalesi ve Şirvanşahlar Sarayı gibi çok sayıda tarihi anıta ev sahipliği yapan İçerişehir, Azerbaycan'ın incisi olarak kabul ediliyor. 

UNESCO'nun 2000'de Dünya Mirası Listesi'ne aldığı İçerişehir, çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisini çekiyor.

Kentin en önemli simgesi sayılan “Qız Qalası” yani “Kız Kulesi” 12 yüzyılda inşa edilmiş. 

“Kız Kulesi” UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde bulunuyor. 

Kız Kulesi, milattan önceye ait kalıntıların üzerine inşa edilmiş. Havadan “Q” şeklinde görünen kulenin terasından bütün Bakü’yü seyretmek mümkün. 27 m. yükseklikteki kule 12. yüzyılda yapılmış olup mimarı Mesud bin Davud'dur.

Cephesi, içe meyilli yatay, siyah taş sıraları ile örtülü yapı, Bakü’nün en çarpıcı anıtlarından. Bir zamanlar Hazar Denizi'nin dalgaları dibine kadar ulaşırmış. Kule için birçok opera ve bale sergilenmiş, şiirler yazılmış. Özellikle geceleri ışıl ışıl haliyle, sessiz sedasız ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Hakkında pek çok efsanenin anlatıldığı kule, 18 ve 19. yüzyıllarda deniz feneri olarak kullanılmış. 

Azerbaycan paralarında ve bazı resmi belgelerde sembol olarak görülen 8 katlı kulede, bugün hediyelik eşya butikleri ve sergiler yer alıyor.

Diğer Haberler