bakunun-tarihi-cekirdegi-iceri-sehir

Bakü'nün tarihi çekirdeği: İçeri Şehir

Modern kulelerin arasında tarihi surlarla çevrili bir alanda bulunan İçeri Şehir, Azerbaycan’ın tam kalbi ve kentin kültür hazinesidir.

03 Haziran 2021 13:51

Hazar denizi kıyısında, yaklaşık 22 hektarlık alana kurulan ve Kız Kalesi ve Şirvanşahlar Sarayı gibi çok sayıda tarihi anıta ev sahipliği yapan İçerişehir, Azerbaycan'ın incisi olarak kabul ediliyor.

Aynı zamanda “Eski Bakü” olarak da bilinen bu bölgenin tarihi, Paleolitik döneme kadar uzanıyor ve Perslerden Sovyetlere, Araplardan Osmanlılara kadar pek farklı kültürden izler taşıyor.
Şehrin tam merkezinde, etrafı 27 metre yükseklikteki, 5 büyük giriş kapısı olan ve 12.yüzyıl yapısı surlarla çevrili İçeri Şehir, labirenti andıran dar, taş sokakları ve eski binaları ile çok güzel. 
İçeri Şehir, Bakü’ye gelen turistlerin ilk uğrak yeri oluyor. Hediyelik eşya dükkanlarının çoğu da burada yer alıyor. İçeri Şehir, antika meraklıları ve koleksiyoncular için adeta bir cennet. 

Şehir merkezindeki eski şık binaları süsleyen heykel ve kabartmalar, kemerler ve bina yüzeylerindeki süslemeler göz alıyor. Ustalık ürünü balkonlar, kapı bezemeleri, sıra dışı pencereler ve sütunlar da bir o kadar etkileyici.
UNESCO miras listesine giren Kız Kulesi ve Şirvanşahlar Sarayı da özenle korunan bölgede yer alıyor.

Diğer Haberler