balkanlarda-turkiye-cumhuriyetinin-100-yil-donumu-kutlandi

Balkanlarda Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü kutlandı

Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'da Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

31 Ekim 2023 09:49

Arnavutluk

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Büyükelçi Tayyar Kağan Atay'ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Avrupa ve Dışişleri Bakanı İgli Hasani, Adalet Bakanı Ulsi Manja, Turizm ve Çevre Bakanı Mirela Kumbaro, Kültür Bakanı Elva Margariti, Arnavutluk Meclisi milletvekilleri, farklı ülkelerin büyükelçileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Büyükelçi Atay, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu 100 yıllık süreç içerisinde zorluklara rağmen bölge ve ötesinde barışa, istikrara ve refaha katkıda bulunan yetenekli bir NATO üyesi ve AB'ye aday bir ülke olduğunu anımsattı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından hemen sonra yeni cumhuriyetin diplomatik ilişkiler tesis ettiği ilk ülkelerden birinin de Arnavutluk olduğunu vurgulayan Atay, "2023 yılı Türkiye-Arnavutluk diplomatik ilişkilerinin tesisinin de 100. yılı. Yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, her ikisi de bölgemizdeki kırılgan barışın korunmasına katkıda bulunan iki dost ülke, iki müttefik ve iki AB aday ülkesi oluşturmuştur." diye konuştu.

Orta Doğu'daki gerginliklere de değinen Atay, "Gazze'deki insani trajedinin artık göz ardı edilmemesini umuyoruz. Her geçen saat daha da kötüleşiyor. Geçen hafta kabul edilen BM Genel Kurulu kararına göre acil ve kalıcı bir insani ateşkes sağlanmalıdır." dedi.

Resepsiyon kapsamında, Arnavut ve Türk bestecilerin katılımıyla Arnavutluk Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu Senfoni Orkestrası'nın performansı icra edildi, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerini anlatan fotoğraf ve belgeler sergilendi.

Kuzey Makedonya

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök’ün ev sahipliğinde Büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyona, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Xhaferi, Birinci Başbakan Yardımcısı Artan Grubi, Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Sağlık Bakanı Fatmir Mexhiti, Eğitim ve Bilim Bakanı Jeton Shakiri, Adalet Bakanı Krenar Lloga, Maliye Bakanı Fatmir Besimi, Enformasyon Toplumu ve Yönetim Bakanı Azir Aliu’nun yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, milletvekilleri, siyasiler, STK temsilcileri, farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri, Büyükelçilik çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının seslendirilmesiyle başlanan resepsiyonda, Sekizkök bir konuşma yaptı.

Türkiye için 1. Dünya Savaşı'nın 1923’te imzalanan Lozan Barış Anlaşması ile hukuken sona erdiğini ve Cumhuriyet'in ilanının aynı yıl gerçekleştiğini belirten Sekizkök, "1920’lerin Türkiye koşulları ve dünya konjonktürü dikkate alındığında Cumhuriyet'in ilanı, büyük bir vizyon ve halka dayanmayı gerektirir. Çünkü Cumhuriyet kavramının içini doldurmak ancak halk ile birlikte ulaşılabilecek bir hedeftir." ifadesini kullandı.

Sekizkök, o günlerde büyük bir yenilenme ve ileriye atılma hareketinin başladığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, 1923’ten itibaren Atatürk’ün açtığı yolda her alanda yapılan atılımların ve elde edilen kazanımların üzerine yenilerini bina etmek suretiyle ilerlemeye devam etmektedir. Atatürk, dünyaya geniş perspektiften bakan bir liderdi. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ veciz sözüyle uluslararası barış ve güvenliğin bölünmez olduğuna, diğer milletlerin sorunları karşısında kayıtsız kalınamayacağına dikkati çekmiştir."

Balkanlar'ın, Kafkaslar'ın, Orta Doğu’nun ve Akdeniz’in buluştuğu bölgede bulunan Türkiye'nin bir asır boyunca küresel düzeyde barış ve istikrar için çaba gösterdiğini, çok uzak coğrafyalara da desteğini ulaştırmaktan geri durmadığını vurgulayan Sekizkök, "Bizler yüzyıllar boyunca Balkanlar'da birlikte yaşadık. Bu toprakların kültürel zenginliğini birlikte inşa ettik. Güçlü bağlarımızın bulunduğu Balkanlar’da, Türkiye’ye yönelik teveccühün ne denli yüksek olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Yine mutlulukla görüyoruz ki bu ülkenin kurucu halklarından olan Makedonya Türklerinin, ilişkilerimizde özel bir yeri bulunmaktadır." diye konuştu.

Sekizkök, Atatürk ve Kuzey Makedonya arasındaki ilişkiye de değinerek, şunları kaydetti:

"Atatürk’ümüzün ecdadının kökleri Makedonya’ya uzanmaktadır. Yine biliyoruz ki Atatürk, gençliğinde Makedonya’nın çok kültürlü, renkli ve hareketli atmosferinde bu toprakların havasını solumuştur. Hem Askeri idadinin seçkin bir öğrencisi olarak hem kurmay yüzbaşı sıfatıyla bu bölgede geçirdiği yıllar, büyük önder olmasına uzanan yolda önemli tesirler bırakmıştır.

Cumhuriyetin kurulmasını takiben Atatürk, başka uluslara ışık ve ilham kaynağı olmuştur. Bu yönüyle de tarihte iz bırakmıştır. Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden Atatürk’ümüzü saygıyla ve minnetle yad ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun, nice yüzyıllara."

Bulgaristan

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenledi.

Sofya’da bir otelde düzenlenen, İstiklal Marşı ve Bulgaristan ulusal marşının okunması ile başlayan törende konuşan Büyükelçi Sekizkök, "Cumhuriyetimizin 100 yıllık geçmişi ile mutluyuz, gururluyuz ve geleceğinden umutluyuz." dedi.

"100 yıl önce Cumhuriyetimizin ilanı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da tarihini değiştirdi." diyen Sekizkök, "Bizler, Cumhuriyetimizin çocukları olarak gelecek nesillere daha güçlü, daha müreffeh bir Cumhuriyet bırakma arzusundayız." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Sekizkök, konuşmasında ayrıca, Türkiye’de 6 Şubat depremlerinden sonra yardıma koşan, salonda hazır bulunan Bulgar arama kurtarma ekiplerinin temsilcilerini de selamladı.

Kutlama töreninin ardından Sekizkök, resepsiyonun şeref konuğu olan Başbakan Nikolay Denkov ile Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla pasta kesti.

Kutlama resepsiyonuna bakanlar, milletvekilleri, çeşitli ülkelerin büyükelçileri, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü yetkilileri ve davetliler katıldı.

Bosna Hersek

 

Türkiye'nin Banjaluka ve Mostar başkonsolosluklarında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle resepsiyon düzenlendi.

Bosna Hersek'in Banjaluka ve Mostar kentlerinde düzenlenen resepsiyonlarda, İstiklal Marşı ve Bosna Hersek Milli Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı gösterildi.

Banjaluka Başkonsolosu Oğuz Kılıç, Türk halkının 100 yıldır atalarının mirasını koruduğunu belirterek, Türkiye'nin her alanda gelişmeye devam edeceğini söyledi.

Mostar Başkonsolosu Yaşar Ergün de Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini vurgulayarak, Bosna Hersek ile derin tarih, kültür ve insan bağlarının bulunduğunu kaydetti.

Banjaluka ve Mostar'daki resepsiyonlara çok sayıda yetkili, Başkonsolosluk çalışanı ve davetli katıldı.

Anahtar Kelimeler: balkanlar, cumhuriyet, bulgaristan, bosna hersek, arnavutluk, kuzey makedonya,

Diğer Haberler