balkanlardaki-turkler-quot-turkce-istiyor-quot

Balkanlardaki Türkler "Türkçe İstiyor"

Balkanlardaki Türkler, Türk bölgelerinde imkanlar dahilinde kanunen Türkçe eğitimin zorunluluk haline getirilmesini istiyor.

14 Mart 2015 15:00

Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Nedim Dönmez, Yunanistan ve Bulgaristan'daki Türklerin yaşadığı bölgelerde, imkanlar dahilinde kanunen Türkçe eğitimin zorunluluk haline getirilmesini istediklerini söyledi.

Dönmez, Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin bazı konularda eksiklikleri olduğunu belirtti.

Bu bölgede yaşayan Türklerin ciddi bir nüfus oluşturduğunu aktaran Dönmez, "5-6 yıldır eğitim ve öğretim alanlarında tespitler yapıyoruz. Bu konuyu birçok yerde anlatıyoruz. Talepte bulunuyoruz. Bizim hassasiyetimiz Türkçe eğitim talebidir" diye konuştu.

Dönmez, Yunanistan'daki Türklerin, Yunanca, Bulgaristan'dakilerin de Bulgarca eğitimde zorlandıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle Yunanistan ve Bulgaristan'daki yüzde yüz Türk bölgelerinde imkanlar dahilinde kanunen Türkçe eğitimin zorunluluk haline getirilmesini istiyoruz. Bulgaristan'da yaklaşık bir milyonun üzerinde Türk Müslüman aile yaşıyor. Biz sürekli kontrollerde bulunuyoruz. Türkçe eğitim gören çocuklarımızın sayısı düştü. Bu ülkelerde kurulan sivil toplum örgütleriyle talebimizi dile getiriyoruz."

Balkanlardaki Müslüman Türklerin baskı altına alındığını vurgulayan Dönmez, "Orada yaşayan yerli halk, Balkan Türklerinin Türkiye'ye göç etmesini istiyor ama bizim hedefimiz çoğalmak, yayılmak Türkiye'ye gelmek değil" şeklinde konuştu.

Dönmez, Yunanistan ve Bulgaristan'da son dönemlerde ırkçı hareketler olduğunu, camilere saldırılar gerçekleştiğini ve bu konuda Müslüman-Türk toplumunun huzursuzlukları bulunduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler: balkan, türk, türkçe,

Diğer Haberler