basbakan-yardimcisi-turkes-kazakistan-da

Başbakan Yardımcısı Türkeş Kazakistan’da

Tuğrul Türkeş: "Türkiye’nin tanıtımı açısından Astana EXPO 2017 fuarı önemli bir platform”

02 Haziran 2017 15:27

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye’nin gerçek potansiyelini dünyaya tanıtmak açısından milyonlarca kişinin ziyaret etmesi beklenen Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji fuarının önemli bir platform olduğunu söyledi.

Türkeş, resmi ziyaret için geldiği Kazakistan’da Başbakan Bahıtcan Sagintayev ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım alanındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, ortak sanayi bölgelerinin oluşturulması, Kazakistan’dan Türkiye’ye buğday ihracatının artırılması, transit ulaştırma koridorunun iyileştirilmesi ve turizm alanına Türkiye'den yatırım çekilmesi gibi konular ele alındı.

- Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüşme

Türkeş, daha sonra Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari, ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ilişkiler gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türkiye’nin Kazakistan için en yakın ve kardeş ülke olduğunu vurgulayarak, “Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana 25 yılda Türkiye ile ilişkilerin tüm alanlarında ilerleme ve kalkınma gözlemleniyor.” İfadelerini kullandı.

Türkeş de Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileterek iki ülke arasındaki ilişkilerin derin bir köke sahip olduğunu, Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyesi olarak, uluslararası arenada aktif katılım göstermesinin Türkiye için önemli olduğunu vurguladı.

Türkeş, temasları kapsamında Uluslararası Türk Akademisi'ni de ziyaret etti ve Akademi Başkanı Darhan Kıdırali ile görüştü.

- “Türkiye’nin tanıtımı açısından Astana EXPO 2017 fuarı önemli bir platform”

Kazakistan temaslarını AA muhabirine değerlendiren Türkeş, bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Kazakistan ile Türkiye arasında iş birliğinin geliştiğine dikkati çekerek, “Her iki taraf da mevcut ilişkileri yeterli görmüyor. Dolayısıyla ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

10 Haziran’da açılacak Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarında Türkiye’nin temsil edileceğini anımsatan Türkeş, “Türkiye gerçek potansiyelini dünyanın her yerinde göstermek istiyor. Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarına milyonlarca ziyaretçi gelecek. Türkiye’nin tanıtımı açısından bu fuar önemli bir platform.” şeklinde konuştu.

Türkeş, görüşmelerinde 8-9 Ağustos'ta Kazakistan’da yapılacak Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) ve iş adamları toplantısının ön hazırlıklarının da ele alındığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kazakistan, Astana, Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarı,

Diğer Haberler