bati-balkanlarda-15-temmuz-demokrasi-ve-milli-birlik-gunu-etkinlikleri-duzenl

Batı Balkanlar'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri düzenlendi

Batı Balkan ülkeleri Bosna Hersek ve Sırbistan'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" kapsamında anma etkinlikleri düzenlendi.

16 Temmuz 2023 13:58

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğince düzenlenen etkinlikler kapsamında "Türkiye Yüzyılının Kahramanları" teması altında büyükelçilik binasındaki program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, konuşmasında vatan için şehit düşenlere rahmet dileyerek, 15 Temmuz'un Türk demokrasisi, birlik ve beraberlikleri için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

FETÖ'nün darbe girişiminde Türk halkının vatan müdafaası yaptığını aktaran Girgin, "Geçmişinde asla esarete rıza göstermeyen asil milletimiz 15 Temmuz'da da istiklaline ve istikbaline kasteden hainlere karşı eşsiz bir kahramanlıkla teröristlerin kurşunlarının önünde durarak kadını, erkeği, çocuğu, yaşlısıyla karşı koyarak vatanımızın bekasını savunmuştur. Vatanımız sıradan bir toprak parçası değildir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'yi siyasi, ekonomik, askeri ve teknolojik her alanda geliştirmek için çaba gösterdiklerini kaydeden Büyükelçi Girgin, FETÖ tehdidini diğer ülkelere anlatmakla sorumlu olduklarını belirtti.

Büyükelçilikteki anma töreninin ardından Girgin ve beraberindeki heyet, Kovaçi Şehit Mezarlığı'na geçerek burada şehitler için dua etti. Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde de dua programı düzenlendi.

Anma etkinlikleri kapsamında Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından Başçarşı'da Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin 15 Temmuz'da yaşananları anlatan fotoğraflarından oluşan sergi de açıldı.

Diğer yandan Türkiye'nin Banja Luka Başkonsolosluğunda da anma etkinliği düzenlendi. Çarşı Camisi'nde şehitler için Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programlara Banja Luka Başkonsolosu Oğuz Kılıç'ın yanı sıra yerel yetkililer de katıldı.

Başkent Saraybosna'da akşam saatlerinde ise Başçarşı Meydanı'nda kurulacak dev ekranda 15 Temmuz'da yaşananların anlatıldığı video gösterimi yapılacak.

Sırbistan'da da anma programı düzenledi

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Tutin ve Novi Pazar kentlerinde de 15 Temmuz şehitleri düzenlenen birçok etkinlikle anıldı.

Tutin kentinde, 15 Temmuz Kültür Merkezinin açılışı yapılırken, merkezin donanımı ve yenilenmesini Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) üstlendi.

Açılışa Türkiye'nin Novi Pazar Başkonsolosu Başar Başol, TİKA Sırbistan Koordinatörü Mehmet Mete Anaç ve Tutin Belediye Başkanı Salih Hot katıldı.

Başol, 15 Temmuz şehitlerinin anısının Sancak'ta yaşatılmasının önemli olduğunu ifade ederek, Sırbistan'ın da FETÖ ile mücadelede büyük destek verdiğini söyledi.

Novi Pazar'daki Bor Camisi'nde, 15 Temmuz şehitleri için dua programı düzenlenirken, Novi Pazar ve Radnicki takımları arasında 15 Temmuz şehitleri anısına dostluk maçı yapılacak.

Sancak'ın en büyük kenti Novi Pazar'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri düzenlenen anma programıyla sona erecek.

Anahtar Kelimeler: barı balkanlar, 15 temmuz, sırbistan, bosna hersek,

Diğer Haberler