bdt-baskanligi-2019-da-turkmenistan-a-gecti

BDT Başkanlığı 2019’da Türkmenistan’a geçti

Bağımsız Devletler Topluluğu başkanlığını 2019 yılında Türkmenistan devraldı. BDT başkanlığını, Duşanbe'den Aşkabat'a devretme kararı, geçtğimiz yıl Eylül ayında, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe’de yapılan BDT Başkanları Zirvesi’nde Türkmenistan’ın teklifi üzerine alınmıştı.

04 Ocak 2019 10:34

BDT Devlet Başkanları Zirvesi bu yıl  Ekim ayında Aşkabat'ta yapılacak. Zirveden önce  BDT Yönetim Kurulu toplantısının, Mayıs ayında başkentte yapılması planlanıyor.

Türkmenistan başkanlığının öncelikleri  arasında Bağımsız devletler Topluluğu’nda  güven, istikrar ve güvenliği sağlamak,  enerji, ulaştırma ve haberleşme sektöründe uluslararası ortaklıklar oluşturmak bulunuyor. Aşkabat’ın  ayrıca, topluluk arasındaki kültürel, insani, bilimsel, eğitimsel ve spor ilişkilerine de büyük önem vereceği belirtiliyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Beyaz Rusya, Ukrayna ve Rusya Federasyonu, birlikteliğinde imza altına alınan anlaşma ile oluşturulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma sonucunda Sovyetler Birliği resmi olarak dağılmış oldu. Bugün BDT üyesi ülkeler; Azerrbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya ve Tacikistan’dır. Türkmenistan ise 2005’te üyelikten ayrılmış ve Topluluğa gözlemci ülke olarak katkıda bulunuyor.

Siyasi bir birlik olarak kurulan BDT zamanla üye ülkeler arasında yapılan ekonomik iş birliği ve ortaklık anlaşmalarıyla ekonomik bir özellik de kazanmış bulunuyor. Günümüzde BDT, yaklaşık 240 milyonluk nüfusu, dünyanın toplam doğal kaynaklarının % 25’i ve sanayi potansiyelinin % 10’una sahip önemli bir güç merkezi özelliği taşıyor.

Anahtar Kelimeler: BDT Başkanları Zirvesi, Türkmenistan, Aşkabat',

Diğer Haberler