bdt-disisleri-bakanlari-konseyi-askabat-ta-toplandi

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi, Aşkabat’ta toplandı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları, yarın yapılacak olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısı öncesi Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplandı.

10 Ekim 2019 16:55

Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda Moldova, Dışişleri Bakan Yardımcısı tarafından temsil edildi.

Gündemi daha çok işbirliği konularının oluşturduğu toplantıda Dışişleri Bakanları, BDT ülkeleri arasındaki çok yönlü işbirliğini daha da genişletmek için pratik tedbirleri tartıştı ve uluslararası meselelerde görüş alışverişinde bulundular.

Toplantıda,  topluluğa üye devletlerin dış ilişkiler ajansları arasındaki ortaklığı güçlendirmek için Eylem Programının kabulüne karar verildi. Bu karar, orta vadeli bir eylem programına dayanan sistematik, düzenli çok taraflı siyasi istişareler için etkili mekanizmalar oluşturma yoluyla siyasi ve diplomatik işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Toplantıda ayrıca, BM Genel Kurulunda topluluk devletlerinin öncelikli konularda alacakları pozisyonu koordine etmek amacıyla istişarelerde bulunma uygulamasının sürdürülmesinin uygunluğuna dikkat çekildi.

Toplantı sonunda oluşturulan belgeler, 11 Ekim’de Ashgabat’ta yapılacak olan BDT Devlet Başkanları Konsey Toplantısında, değerlendirmeye sunulacak. 

BDT ülkelerinin Dışişleri Bakanları ayrıca 12 Aralık 2020 tarihinde Türkmenistan'da yapılacak olan Uluslararası Barış, Güvenlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansına katılmaya ve Türkmenistan’a  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından daimi tarafsızlık statüsü tanınmasının  25. Yıldönümü kutlamalarına davet edildiler.

Anahtar Kelimeler: BDT Dışişleri Bakanları Konseyi, Türkmenistan,

Diğer Haberler