belgelerle-turkiye-ozbekistan-iliskileri-eseri-tanitildi

"Belgelerle Türkiye-Özbekistan İlişkileri" eseri tanıtıldı

"Belgelerle Türkiye-Özbekistan İlişkileri" eserinin tanıtımı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda yapıldı.

23 Aralık 2022 20:04

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının faaliyet alanlarını anlatan kısa filmin izlettirilmesiyle başlayan tanıtım etkinliğine Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit'in yanı sıra Türkiye'den ve Özbekistan'dan çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, kitabın ortaya çıkış temellerinin Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 2017'deki Türkiye ziyaretinde atıldığını söyledi.

Ünal, iki kardeş ülkenin arşivlerine dayalı ortak bir kitap hazırlandığına dikkati çekerek, "İki stratejik önemi haiz devletin tarihine, köklerine gitmeye çalıştık. Çünkü biz aynı ağacının dallarıyız. O açıdan bunun belgeleri ne şekilde yansıdığını görmek istedik. Tabii ki ata yurdumuz olan kardeş ülkede birçok fikir insanı ve manevi önderin çıktığını biliyoruz." dedi.

"Tarihi, kültürel, sosyal, siyasi birçok belgeyi göreceğiz"

Özbekistan'ın bilim hayatı ve manevi açıdan çok önemli bir coğrafya olduğuna vurgu yapan Ünal, Belgelerle Türkiye-Özbekistan İlişkileri eserinin soydaş Orta Asya ülkeleriyle ortak çıkarılan ilk eser olduğunu dile getirdi.

Ünal, ortak eser hazırlamanın zorluklarına da değinerek, "Daha önce uluslararası yayın olarak malumunuz Polonya ve Macaristan'la ortak yayın yaptık. 113 belgeden oluşan bu kitabı bugün kamuoyuyla paylaşmaktan son derece memnunuz. Bu eser incelendiğinde birçok konu ortaya çıkacak. Tarihi, kültürel, sosyal, siyasi birçok belgeyi göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Özbekistan Arşiv Ajansı Başkanı Uluğbey Yusufov ise Özbek ve Türk halklarının dostluklarının önemine işaret ederek, "Bu işbirliğini çok önemli buluyorum. Bu yayının hazırlanması iki ülkenin ilişkisinin de göstergesidir. Özbekistan'da arşivde olanların Türkçeye, Türkiye'de arşivde bulunanların da Özbekçeye tercüme edilmesi çok kıymetlidir." değerlendirmesini yaptı.

Eser hakkında

Türkçe ve Özbekçe olarak yayımlanan Belgelerle Türkiye-Özbekistan İlişkileri adlı çalışmada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesinde bulunan belgelerden 69, Özbekistan ÖZARŞİV idaresinden 44 olmak üzere toplam 113 belge kullanıldı.

Esere, "https://www.devletarsivleri.gov.tr" adresinden de ulaşılabiliyor.

Diğer Haberler