berdimuhamedov-turkmenistan-in-pandemi-ile-mucadelesini-dso-ne-bildirdi

Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Pandemi ile mücadelesini DSÖ’ne bildirdi

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a, Hükümeti'nin COVID-19 salgınına karşı verdiği mücadeleyi kapsamlı bir şekilde özetleyen bir mektup yazdı.

24 Mayıs 2020 19:03

Sözkonusu mektup, Birleşmiş Milletler'in resmi dillerinde yayınlandı ve Örgütün tüm üye ülkelerine dağıtıldı.

“COVID-19 Küresel Pandemisi İnsani Müdahale Planı”nın Bakanlar Kurulu’nca kabul edilerek yürürlüğe girmesini müteakip, Dışişleri Bakanlığında konu ile ilgili brifing düzenlendi. Diplomatik misyon temsilcileri ve Basın mensuplarına verilen brifinge video konferans yoluyla 17 ülkeden 20'den fazla yabancı basın mensubu da katıldı.

Brifingte konuşan R. Meredov geçtiğimiz günlerde yapılan DSÖ 73. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilen salgına karşı küresel çapta alınan önlemlerin, "Bağımsız, tarafsız ve kapsamlı bir değerlendirmeye" tabi tutulmasını öngören tasarıyı desteklediklerini ifade etti.

BM Türkmenistan Daimi Koordinatörü, Elena Panova, BM Orta Asya Genel Sekreteri Türkmenistan Merkez Başkanı Natalia German, Aşkabat AGİT Merkezi Başkanı Natalia Drozd ve AB Büyükelçisi Diego Ruiz Alonso’nun konuşmacı olarak katıldı.

Brifingte Uluslararası toplumda sorumlu bir katılımcı olarak Türkmenistan'ın COVID-19 tehdidinin ilk günlerinden itibaren başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere Birleşmiş Milletler’in, uzman organları ile birlikte bu tehdide karşı mücadelede sağlam bir temel oluşturduğu teyit edildi.

Brifing katılımcıları, ülkedeki BM Daimi Koordinatörlüğü Ofisi ile ortaklaşa geliştirilen “COVID-19 Küresel Pandemi İnsani Müdahale Planı”nın Türkmenistan Bakanlar Kurulunca Kabul edilerek yürülüğe girdiğine dikkat çekti.

Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a gönderdiği; Hükümetin, halk sağlığının korunması ve COVID-19 salgınına karşı verdiği mücadeleyi kapsamlı bir şekilde özetleyen mektubun da vurgulandığı brifingte, sözkonusu belgenin, Birleşmiş Milletler'in resmi dillerinde yayınlanarak, Örgütün tüm üye ülkelerine dağıtıldığına dikkat çekildi.

Diğer Haberler