bir-sonraki-3-3-formatindaki-guney-kafkasya-toplantisi-turkiyede-yapilacak

Bir sonraki 3+3 formatındaki Güney Kafkasya Toplantısı, Türkiye'de yapılacak

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu" toplantısında alınan kararla bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılacağı bildirildi.

24 Ekim 2023 08:16

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın katıldığı toplantının ardından ortak bildiri yayınlandı.

Bildiriye göre, görüşmelerde, bölgede güven ve işbirliği ortamının genişletilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "3+3" bölgesel mekanizmasının düzenli toplantılarının devam ettirilmesi değerlendirildi.

Alınan karar ile bir sonraki "Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu" toplantısının diplomatik kanallar aracılığıyla koordine edilecek bir tarihte, Türkiye’de yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Bildiride, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümlenmesine, siyasi bağımsızlığa, toprak bütünlüğüne, belirlenmiş sınırların dokunulmazlığına, tehdit veya kuvvete başvurmanın engellemesi ile insan haklarına saygı konularına vurgu yapıldı.

Karşılıklı güvenin, ulusların refahının ve bölgenin istikrarının güçlendirilmesinde ekonomik işbirliğinin olumlu rolünün vurgulandığı bildiride, eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarında kültürel işbirliğinin ve ortak projelerin uygulanmasının önemine değinildi.

Bildiride, bölgede istikrarlı barışın ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla ikili ve çok taraflı istişare ve etkileşimlerin güçlendirilmesi yönünde karar verildiği aktarıldı.

Toplantının sonuçlarının olumlu olarak değerlendirildiği bildiride, sonraki toplantıların Gürcistan'ın eşit katılımına açık olduğu ifade edildi.

Toplantıda, Gazze'deki durumun da görüşüldüğü belirtilerek, masum sivillerin hedef alınmasına derhal son verilmesi gerektiği vurgulandı.

Anahtar Kelimeler: güney kafkasya toplantısı, 3+3,

Diğer Haberler