birlesmis-milletler-den-aral-denizi-ni-kurtarmaya-destek

Birleşmiş Milletler’den Aral Denizi’ni kurtarmaya destek

Türkmenistan’ın öncülük ettiği girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda çevre felaketi yaşayan Aral Denizi’nin kurtarılması yönünde, ‘Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu’ ile işbirliği yapılmasına ilişkin karar alındı.

30 Mayıs 2019 15:40

28 Mayıs günü BM’in 85. Oturumunda oybirliği ile alınan kararla ilgili olarak Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı bir toplantı düzenledi.

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’un başkanlığında yapılan toplantıya, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi, Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Natalia Gherman ve  BM Türkmenistan Daimi Temsilcisi Yelena Panova, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan büyükelçileri birer konuşma yaptı. Toplantıya diplomatik misyon şefleri, uzmanlar, ve yabancı basın mensupları katıldı.

Toplantının açılışında, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov,  Türkmenistan Devlet Başkanı’nın BM tarafından kabul edilen karar için Türkmenistan halkına gönderdiği mesajı okudu. Türkmen Lider mesajında, ekoloji diplomasisine büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda Aral havzasındaki yaşam bölgelerinin iyileştirilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Konuşmacılar bu kararın,  Aral Denizi havzasında ekolojik ve sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, Aral krizinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelme konusunda etkili uluslararası işbirliğini güçlendireceğini kaydettiler.

Dünyanın en büyük 4. gölü olan Aral Gölü’ne dökülen Ceyhun ve Seyhun nehir sularının göle varmadan önce, aşırı derecede tüketilmesi neticesinde göl kuruma noktasına geldi ve çevresi çölleşti. Topraktan fazla ürün almak maksadıyla anormal bir şekilde suni gübre ve kimyevi maddelerin kullanılması neticesinde de toprak ve su, sağlığa zararlı olacak şekilde zehirlendi. Bu çölleşme, zehirlenme ve kirlenme günümüzde önüne geçilmesi zor bir ekolojik ve sosyo ekonomik felakete dönüşmüş bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Aral Denizi, Türkmenistan,

Diğer Haberler