bm-39-den-turkmenistan-karari

BM'den Türkmenistan Kararı

Birleşmiş Milletler, 12 Aralık tarihini Türkmenistan'ın "Uluslararası Tarafsızlık Günü" olarak kabul etti.

08 Şubat 2017 10:17

Birleşmiş Milletler, 12 Aralık gününü "Uluslararası Tarafsızlık Günü" olarak kabul etti.

Türkmenistan’ın girişimiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararın gerekçesinde,  “bazı devletler tarafından izlenen tarafsızlık politikasının, uluslararası barış ve güvenliğin güçlenmesine katkıda bulunabileceği  göz önünde bulunduruldu”  denildi.

BM resmi internet sitesinde “Toplantılar kapsamı ve Bültenler” başlığı altında yer alan habere göre;  Türkmenistan temsilcisi, “ Barışın Korunması  ve Sürdürülebilir Kalkınma için 2030”  başlıklı tasarısını genel kurula sundu ve tasarı çerçevesinde 12 Aralık gününün  “Tarafsızlık Günü” olarak kabul edilmesini teklif etti. Teklif, genel kurul tarafından  oylama yapılmaksızın kabul edildi.

12 Aralık tarihi, BM tarafından Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık statüsünün kabul edildiği tarih...
1995 yılında BM Genel Kurulu, Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığı ile ilgili karar almıştı. Bu tarih, Türkmenistan halkı için tarihi bir gün olurken, Türkmenistan hükümetinin ise uluslararası alandaki önemli bir başarısı olarak kabul ediliyor.

Türkmenistan’ın uluslararası siyasetinin temelini oluşturan tarafsızlık politikası, Türkiye tarafından da güçlü şekilde destekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; tarafsızlığın 20. yılının kutlandığı 12 Aralık 2015 tarihinde Aşkabat’ta düzenlenen  “Tarafsızlık Siyaseti: Barış, Güvenlik ve Kalkınma Adına Uluslararası İşbirliği”  konferansına katılmış ve Türkmenistan’ın tarafsızlık siyasetine destek ile birlikte ikili ilişkiler de en üst düzeyde ele alınmıştı.

Uluslararası Tarafsızlık Günü kararı çerçevesinde bütün üye ülkeleri "tarafsızlık" kavramı ve politikası hakkında halkı bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitim vb. faaliyetler gerçekleştirmeye davet eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararında, “bazı ülkeler tarafından izlenen tarafsızlık siyaseti, bölgesel ve küresel düzeyde uluslararası barışın ve güvenliğin sağlanmasında ve dünya ülkeleri arasında huzurlu, samimi ve karşılıklı yarar ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayabilir” denildi.




Diğer Haberler