bm-genel-sekreteri-antonio-guterres-turkmenistan-da

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Türkmenistan’da

Orta Asya ülkelerini ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in son durağı Türkmenistan oldu.

13 Haziran 2017 15:44

Orta Asya ülkelerini ziyaret eden Genel Sekreter Guterres, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan ziyaretlerinin ardından gezisinin son durağı Türkmenistan’da.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Türkmenistan programı, Devlet Başkanı Gurbanguli  Berdimuhammedov’la yaptıkları baş başa görüşme ile başladı. Türkmen Lider Berdimuhammedov  ve  Genel Sekreter Guterres, Türkmen ve Birleşmiş Milletler heyetleri arasındaki görüşmelere de başkanlık ettiler.

Heyetler arası görüşmenin ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov  ve Genel Sekreter Guterres ortak açıklama yaptı.

Demokratik kurumların geliştirilmesi ve desteklenmesi, sürdürülebilir kalkınma, enerji, ulaştırma, çevre ve  uluslararası güvenlik alanlarında BM ile işbirliği yaptıklarını  belirten Türkmen lider Berdimuhammedov, “Birleşmiş Milletler ile tam zamanlı ve uzun vadeli işbirliği yapmak  stratejik bir kararımızdır” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’de, Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler Teşkilatı’na  üyeliğinin 25. yılı  dolayısıyla kutladı ve  “Birleşmiş Milletler – Türkmenistan ilişkilerinin önceliklerinden biri, Orta Asya’da istikrar ve güvenliğin sağlanmasıdır” dedi.

Türkmenistan Lideri Gurbanguli Berdimuhammedov, Genel Sekreter Guterres’i, Eylül ayında Aşkabat’ta yapılacak 5 Asya Oyunları’nın açılışına davet etti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Birleşmiş Milletler,

Diğer Haberler