bm-insan-haklari-konseyinden-ipek-yolu-bildirisi

BM İnsan Hakları Konseyi'nden "İpek Yolu" Bildirisi

​​​​​​​“Kültürel miras, milletler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesi ile hoşgörü, diyalog ve işbirliği çeşitliliği sağlanmasına katkıda bulunabilir.”

28 Haziran 2018 11:10

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, 25 Haziran’da İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan  38. oturumunda, Büyük İpek Yolu üzerindeki kültürel mirasın korunmasına ve kültürel açıdan evrensel saygıyı teşvik etmeye yönelik ortak bildiriyi kabul etti.

Türkmenistan’ın girişim ve teklifine konsey üyesi  24 ülkenin de destek vermesi üzerine kabul edilen bildiride, “BM üye devletleri Büyük İpek Yolu  rotasındaki kültürel mirasın korunmasının, herkesin kültürel yaşama katılma hakkı, kültürel kaynaklara erişme ve eğlenme hakkı da dahil olmak üzere insan haklarının desteklenmesi konusunun önemli bir bileşeni olduğunu kabul etti.” denildi.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kabul edilen bildiride, “kültürel miras, karşılıklı saygı, güven ve anlayış ortamında uluslararası barış ve güvenliğin artırilması ve milletler arasında dostane ilişkiler geliştirilmesi ile hoşgörü, diyalog ve işbirliği çeşitliliği sağlanmasına katkıda bulunabileceği”  ifade edildi.

Doğu ve Batı arasında kültürel etkileşimi sağlayan Büyük İpek Yolu'nun yeniden gündeme gelmesinin bölgenin kültürel mirasını canlandırdığı ifade edilen bildiride ayrıca, “medeniyetler arasında ileri görüşlü politik, ekonomik ve kültürel ilişkilerin açıldığı bu tarihi ipek yolu güzergâhı üzerindeki ülkelerin uygarlıklarının gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.” denildi.

Anahtar Kelimeler: BM İnsan Hakları Konseyi, Türkmenistan,

Diğer Haberler