bmden-turkmenistana-yeni-ofis

BM'den Türkmenistan'a Yeni Ofis

Türkmenistan hükümeti ve  Birleşmiş Milletler Teşkilatı,  sürdürülebilir kalkınma alanına odaklı ortak  bir “ofis” açma üzerinde çalışıyor.

14 Haziran 2017 10:30

Orta Asya Ülkelerini ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonıo Guterres ile  Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov  görüşmesinde, Aral Gölü’nün bugünkü durumundan hareketle  “iklim değişikliği ve çevrenin  korunması”   konuları öne çıktı.

Türkmenistan Hükümeti ve  Birleşmiş Milletler Teşkilatı, sürdürülebilir kalkınma alanına odaklı ortak  bir “Ofis” açma üzerinde çalışıyor.

Türkmenistan lideri Berdimuhammedov; açılması planlanan ofisin, Türkmenistan ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın çevrenin korunması ve iklim değişikliği  alanında  yapacağı ortak çalışmaları planlayacağı ve yürüteceğini söyledi.

Günümüzde Orta Asya bölgesinin en önemli çevre sorunu Aral Gölü’ nün durumu.  40 yıl önce başlayan tarım politikaları sonucu, gölü besleyen Amuderya ve Siriderya nehirlerinin suları Aral havzasına  ulaşamadan tükeniyor. 40 yıl öncesinde göre suları yüzde 10 seviyelerine düşen ve  çöl olmakla karşı karşıya kalan Aral’ı kurtarmak için alınan bir dizi karar ve kurulan bir fon var.  Aral Denizi Kurtarma Uluslararası Fonu'na 2017-2019  yılları arasında  Türkmenistan başkanlık ediyor.

Türkmen lider Berdimuhammedov, Aral Gölü konusuna çok önem veriyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada da bu konuyu gündeme getirdi. Aral Deniz Havzasındaki Programın üç aşamasının tamamlandığını vurgulayan Türkmenistan Devlet Başkanı, bu karmaşık ve kapsamlı çalışmaya  uluslararası  odaklı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.

Türkmenistan Hükümetinin, bölgedeki ekolojik durumun  iyileştirilmesi ve istikrarı için Birleşmiş Milletler tarafından özel bir program oluşturulmasına yönelik girişimleri olduğunu belirten  Berdimuhammedov; Birleşmiş Milletler  Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin, BM Genel Kurulu 72. toplantısı çerçevesinde bu konuyu değerlendirmesini önerdi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Birleşmiş Milletler, Çevre,

Diğer Haberler