bosna-hersek-39-bilge-kral-39-i-aniyor

Bosna Hersek 'Bilge Kral'ı anıyor

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, doğumunun 90. yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

07 Ağustos 2015 14:38

Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik yapan, bilgi birikimi nedeniyle ''Bilge Kral'' olarak anılan İzzetbegoviç'in doğumunun 90. yıl dönümü dolayısıyla, başkent Saraybosna'daki Aliya İzzetbegoviç Müzesi kapılarını ziyaretçilere açtı. 
 
Müze Müdürü Adnan Jişko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze olarak her yıl geleneksel olarak "Açık Kapı Günleri" etkinliğini düzenlediklerini, bu şekilde Aliya İzzetbgoviç'in Bosna Hersek için ne kadar önemli olduğunu anlattıklarını söyledi. 
 
Jişko, "Bosna Savaşı'nın üzerinden 20 yıl geçti ve biz bugün bile Aliya İzzetbegoviç'in ne kadar önemli bir şahıs olduğunu görebiliyoruz. Merhum Cumhurbaşkanı'nı 2003 yılında kaybettik. İnaniyorum ki, daha uzun yaşasaydı, bugünkü Bosna daha farklı olurdu" dedi. 
 
Jişko, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, ABD ve Avustralya'dan çok sayıda turistin müzeyi ziyaret ettiğini anımsatarak, "Buraya gelenler Aliya İzzetbegoviç ile ilgili belgesel film izleyebilirler. Ayrıca, 'Bilge Kral'ın özel hayatı, ülkenin savunulmasındaki rolü ve çağdaş Bosna Hersek devletinin temeli olan fikirleri ile ilgili bilgi edinebilirler" diye konuştu. 
 
Aliya İzzetbegoviç'in doğumunun 90. yıl dönümü kapsamında, müze 7 ve 8 ağustosta saat 10 ile 22 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
 
"Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç
 
Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 8 Ağustos 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın içerisinde yer aldı.
 
Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. ''Bilge Kral'', Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu. Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.
 
Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.  (AA)

Diğer Haberler