bosna-hersek-39-te-ayvaz-dede-senlikleri

Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri

Bu yıl 504.düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri'nin açılışı törenle yapıldı.

07 Haziran 2014 14:43

Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri'nin açılışı yapıldı.

Manisa'nın Akhisar ilçesinden Bosna Hersek'in Prusac (Akhisar) kasabasına gelerek yerleşen ve bölge halkının İslam'a geçmesini sağlayan
Ayvaz Dede anısına, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerin 504'üncüsü, düzenlenen törenle başladı.

22 Haziran'da Ayvaz Dede'nin dua ettiği dağda kılınacak toplu namaz ve Mehter konseriyle sona erecek şenlikler içi bu yıl, "Ramazana doğru" ve
"Vatanımız için dualarla" sloganı belirlendi.

Bosna Hersek'in Donyi Vakuf şehri yakınlarındaki Akhisar kasabasında İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) ve Travnik Müftülüğü'nce organize edilen 504. Ayvaz Dede Şenlikleri'nin başlaması nedeniyle düzenlenen törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Travnik Müftüsü Ahmed Adiloviç, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

İzzetbegoviç, törende yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenlikleri'nini Boşnak kültürünün en uzun soluklu bir etkinliği olduğunu ve buna sahip çıkılması gerektiğini söyledi.Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılan nesillerin, tıpkı Ayvaz Dede gibi duaları ve çok çalışmaları ile birçok başarıya imza attığını belirten İzzetbegoviç, şöyle konuştu:

"İyiliğe ve pozitif sonuçlara, iyi bir geleceğe ve adalete inanmamız, iyilik ile sonuçlanmak zorunda. Savaş zamanlarını hatırlayın, 1993, 1994 yıllarında, tünelin sonunda ışık yokmuş gibi, her şey bize karşı gibiydi sanki. Fakat birden, hiç açılacağına ihtimal vermediğimiz bir kapı açıldı. Ve ışığı gördük. Bu şekilde bu günlere geldik. Bugün de zor anlar ve garip bir bahar yaşıyoruz. Önce protestolarda halkın öfkesi, daha sonra ise, hiçbirimizin daha önce görmediği bir şekilde yağmur yağdı ve seller oldu. Dinimize, atalarımızın sahip olduğu ahlaka geri dönmeli ve yardıma ihtiyacı olan insanlara elimizi uzatmalıyız."

Ayvaz Dede Şenlikleri Bosna Hersek ve bölgedeki en önemli etkinliklerden biri

Travnik Müftüsü Adiloviç de Ayvaz Dede Şenlikleri'nin uzun zamandır uluslararası bir etkinlik olduğunu hatırlattı.
 Bu şenliklerin Bosna Hersek ve Balkan bölgesinde en önemli dini ve kültürel etkinliklerden biri haline geldiğini belirten Adiloviç, "Yurdumuz için ettiğimiz dualar ile hem dünyevi hem de maneviyatı birleştiriyoruz. Ayvaz Dede Şenlikleri ile temel değerlerimizi herkese tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bunlar din, vatan ve millet sevgisidir" dedi.

Ayvaz Dede Şenlikleri Organizasyon Kurulu Başkanı Nusret Abdibegoviç ise Ayvaz Dede Şenlikleri'nin bu seneki sloganının "Ramazana doğru: Vatanımız için dualarla" olduğunu açıkladı.
Abdibegoviç, bu sene 504'üncüsü düzenlenen şenliklerle, Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinde mağdur olan, evlerini ya da yakınlarını kaybeden vatandaşlar ile dayanışma içinde olduklarını göstermek istediklerini vurguladı ve sözlerine şu şekilde devam etti:
"Onların acısını paylaşıyor, kendilerine destek ve umut mesajları yolluyoruz. Onlar için dualarımızı eksik etmiyoruz. Ayvaz Dede Şenlikleri gurur duyduğumuz bir gelenek haline geldi. Her seferinde bu şenlikleri organize ederken, içeriğe günümüzün ruhunu yansıtacak yeni bir şey katmak için çabalıyoruz. Ayvaz Dede, su bulamayan bölge sakinleri için dua ederek yardım etti. Bu da hepimize, her insana yardım etmemiz, her insanın topluma lazım olduğu ve her insanı sevmemiz ve saygı duymamız gerektiği mesajını veriyor."


Ayvaz Dede Şenlikleri'ne Türkiye'den çok sayıda misafir katılacak

Bursa'dan sema grubu ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Bölüğü'nün konser vereceği, aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Korosu'nun da yer alacağı etkinliğin son günü olan 22 Haziran'da Türkiye'den de çok sayıda katılım olacağı öğrenildi. Avrupa Birliği Barış Gücü bünyesinde görev yapan Türk Birliği tarafından da Ayvaz Dede Şenlikleri'nin yapılacağı alanda vatandaşlara çay, su, sandviç, tişört ve şapka dağıtılacak.

Renkli görüntülerin yaşandığı etkinliklerin son gününde Bosna Hersek'in değişik bölgelerinden başlarında fesleri, ellerinde Osmanlı bayrakları ve sancaklarıyla törenin yapıldığı alanda atlı birliklerin geçişi yapılıyor. Daha sonra ilahiler ve Mehter konserinin ardından on binlerce insanın katılımıyla toplu namaz kılınıyor ve dualar ediliyor.

Anahtar Kelimeler: Bosna Hersek, Ayvaz Dede Şenlikleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Bölüğü, İzzetbegoviç, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç,

Diğer Haberler