bosna-hersek-39-te-ucuncu-entite-uyarisi

Bosna Hersek'te Üçüncü Entite Uyarısı

Hırvatistan’in eski Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Bosnalı Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek’i bölme planları olduğunu iddia etti.

26 Ekim 2016 13:40

Hırvatistan’in eski Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Bosnalı Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek’i bölme planları olduğunu iddia etti.

Mesiç, bu girişimin, Bosna Hersek’i yeni bir savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Hırvatistan’ın 2000-2010 yılları arasında Cumhurbaşkanlığını yapan Stjepan Mesiç konuk olduğu bir televizyon programında çarpıcı iddialarda bulundu.

Mesiç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Hırvat üyesi Dragan Coviç’in ülkede bir Hırvat entitesi yaratma peşinde olduğunu iddia etti.

Eski Cumhurbaşkanı Mesiç bu amacın Bosna savaşında etnik temizlik yapanlarla aynı çizgiye gelmek olduğunu ve ülkeyi yeni bir savaşa sürükleyeceği uyarısında bulundu.

Mesiç, Dragan Coviç ve Bosna Hersek’teki iki yapıdan birisi olan Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’in bu konuda birbirlerini desteklediklerini iddia etti.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Üçlü Konseyi üyesi Dragan Coviç yaptığı açıklamalarda Bosnalı Hırvatların Sırp ve Boşnaklarla eşit haklara sahip olmaları için çalışacağını söylemiş, bu ifade ülkede bir Hırvat entitesi oluşturma gayesi olarak yorumlanmıştı.

Bosna Hersek devleti savaşın ardından Sırp Cumhuriyeti ve Bosna Hersek Federasyonu adı altında idari yapıya bölündü.

Ülke nüfusunun yüzde 50sini Boşnaklar, 35’ini Sırplar ve 15’ini Hırvatlar oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler: Bosna Hersek,

Diğer Haberler