bosna-hersek-disisleri-bakani-turkovic-bosna-herseki-ozellikle-bosnaklari-anl

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Turkoviç: Bosna Hersek'i, özellikle Boşnakları anlayan bir ülke varsa, bunun Türkiye olduğunu unutmamalıyız

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu belirtti.

19 Ocak 2023 12:15

Bisera Turkovic, "Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun olduğu dönemde Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğu görülüyor." dedi.

Türkiye'nin sadece Bosna Hersek'e değil, Batı Balkan'da barış ve istikrarın inşa edilmesi için de katkı sağladığını vurgulayan Turkovic, "Ancak diğer tüm ülkeler uyum sağlamak için ekonomilerini iyileştirecek siyasi duruşu sağlamak ve Batı Balkan ülkelerinin ihtiyaç duyduğu diyaloğa açık olmak durumundadır." diye konuştu.

Bakan Turkovic, Bosna Hersek'teki etnik gruplar arasında, özellikle Boşnaklar ile Türk halkı arasında çok güçlü bağ bulunduğunu belirterek, iki ülkenin ortak tarihinin, amaçlarının hemen hemen aynı olduğunu kaydetti.

Turkovic, şöyle devam etti:

"Ortak bir tarihimiz olduğu düşünülürse, tarihimiz ve arzularımız hemen hemen aynı. Türkiye NATO üyesi ve biz de NATO üyesi olmayı hedefliyoruz. Türkiye, uzun yıllardır AB aday statüsüne sahip. Biz de AB adaylık statüsü için mücadele ediyorduk ve yakın zamanda başardık."

İki ülke arasındaki dostluğu, eşitlik için mücadele eden ortaklığı, BM ilkelerinin uygulanması için çaba sarf etmenin temellendirilebileceği birçok unsur olduğunu aktaran Turkovic sözlerini, "Bence, Bosna Hersek'i, özellikle Balkanları anlayan bir ülke varsa, bunun Türkiye olduğunu unutmamalıyız." diye tamamladı.

Diğer Haberler