bulgaristan-39-da-gecici-kabine-aciklandi

Bulgaristan'da Geçici Kabine Açıklandı...

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, teknokratlar hükümetinin başbakanı olarak Prof. Georgi Bliznaşki’yi (58) görevlendirdi.

05 Ağustos 2014 15:25

Dört başbakan yardımcısı ile çalışacak Bliznaşki'nin 16 üyeli kabinesinde 6 kadın bakan yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı tören salonunda konuşan Plevneliev, hükümetin yarın göreve başlayacağını ve imzalayacağı kararnameyle parlamentoyu feshedeceğini bildirdi. Plevneliev, derin bir siyasi ve ekonomik kriz ortamında en az 3 ay görevde kalacak geçici hükümetin son derece zor şartlar altında çalışacağını ifade etti.

Başbakan Bliznaşki de ‘’Siyasi cepheleşmenin yaşandığı bir ortamda geçici hükümetimiz ülkede daha fazla istikrar, diyalog olması ve daha şeffaf bir yönetim için çalışacak’’ dedi.

Kitle protestoları altında sadece 14 ay çalışıp istifa eden Başbakan PlamenOreşarski hükümetinin yerine geçecek yeni hükümetin zor bir dönemde çalışacağını kabul eden Bliznaşki, protestolar nedeniyle parlamento etrafında kurulan engellerin kaldırılmasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Yeni kabinede kim kimdir?

Sofya Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu Başbakan Bliznaşki, anayasal hukuk uzmanı olarak tanınıyor. Bulgaristan’da dördüncü kez kurulan teknokratlar hükümetinde dört başbakan yardımcısı görev yapacak.

Birinci Başbakan Yardımcısı Ekaterina Zahariev, aynı zamanda Ekonomi ve Bölgesel Geliştirme Bakanı olarak görev yapacak. Başbakan Yardımcısı Prof. Yordan Hristoskov, Sosyal ve Çalışma Bakanı, Başbakan Yardımcısı İliyana Tzanova ise Avrupa Birliği’nin (AB) sağladığı finansal fonların değerlendirilmesinden sorumlu olacak. Hükümetin 4. Başbakan Yardımcısı Hristo İvanov ise Adalet Bakanlığı görevinde de bulunacak.

Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi milletvekili Yordan Bakalov, yeni hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

Ülkede 2009 yılında iktidarda olan Başbakan İvan Kostov hükümetinde Savunma Bakan Yardımcısı olan Velizar Şalamanov ise Savunma Bakanı olacak.

Hükümetin genç üyelerinden Daniel Mitov (36), ülkenin yeni DışişleriBakanı. Mitov, daha önce Brüksel’de çeşitli görevlerde bulunmuştu.

Yeni hükümetin en renkli üyelerinden biri olarak gösterilen Gençlik ve Spor Bakanı Evgeniya Radanova, spor  kariyerinde 37’si altın, toplam 47 madalyaya sahip.

Anahtar Kelimeler: geçici kabine, bulgaristan, rosen plevneliev,

Diğer Haberler