bulgaristan-39-da-turkce-cezasi

Bulgaristan'da Türkçe Cezası

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi 'nin lideri Lütvi Mestan'a, Türkçe konuştuğu için para cezası kesildi.

24 Ocak 2015 11:05

Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi lideri Lütvi Mestan, son seçim kampanyasında Türkçe konuştuğu için Sliven Bölge Valiliği'ne 500 leva yani 250 avro para cezası ödemek zorunda kaldığını açıkladı.

Partisi adına parlamentoda bildiri okuyan Mestan, "Bulgaristan'ın Avrupa Birliği üyeliğinin sekizinci yılında parlamentoda temsil edilen bir siyasi oluşumun genel başkanı seçmenlerde anadilinde konuştuğu için ceza almış bulunuyor" diye konuştu. 

Partisinden birçok adayının da para cezası ödediğini kaydeden Mestan, parti olarak bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne  götüreceklerini duyurdu. 

Mestan, Bulgaristan'da eski komünist rejimin 1989 yılına dek ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı uyguladığı asimilasyon kampanyası sırasında Türkçe konuşanlara para cezası verdiğini hatırlattı.

Bulgaristan parlamentosu geçen yıl, seçim kampanyalarında yalnızca Bulgarca konuşulmasını mecburi kılan yasa değişikliğini kabul etmişti.

Anahtar Kelimeler: bulgaristan, ceza, Lütvi Mestan,

Diğer Haberler